»»»E27 gloeilampen

E27 gloeilampen


Onze populairste producten binnen deze categorie

17 artikels

Sorteer op:
De E27-gloeilamp - het "peertje" met Edison-schroefdraad

De E27-gloeilamp, in het spraakgebruik ook "peertje" genoemd, is een van de meest verspreide lichtbronnen ooit. Met haar E27-fitting heeft de E27-gloeilamp een gebruikelijke Edison-schroefdraad, volgens DIN 40400. Haar naam heeft de Edison-schroefdraad te danken aan haar uitvinder Thomas Alva Edison. De fitting van de E27-gloeilampen heeft een diameter van 27 mm en wordt gewoonlijk toegepast bij 230V-gloeilampen. Als alternatief voor de E27-gloeilamp zijn er inmiddels ook spaarlampen, halogeenlampen en LED's met een E27-fitting. Gloeilampen zijn er meestal als E14- of als E27-uitvoering; maar ongeacht de maat hebben ze allemaal een schroeffitting. De beroemde E27-fitting is een van de twee meest gebruikelijke fittingen voor gloeilampen.

Vormen en kleuren bij de E27-gloeilamp

E27-gloeilampen zijn niet alleen populair wegens hun bijzonder goede kleurweergave en warme, gezellige schijnsel, maar ook omdat ze in veel verschillende vormen en kleuren beschikbaar zijn. Wie een E27-gloeilamp zoekt, heeft de keuze uit peervorm, reflector, kaarsvorm, bolvorm of een kopspiegellamp. Bovendien kun je bij E27-gloeilampen kiezen tussen mat of helder glas, en tussen de meest uiteenlopende vermogens: van 3W via de gebruikelijke 40, 60 en 75W tot 100 en 200W.

Gloeilampenverbod - ook voor E27-gloeilampen

Omdat de traditionele gloeilampen maar 5% van de benodigde energie in licht omzetten en de overige 95% in warmte, zijn ze niet bepaald economisch en milieuvriendelijk. De E27-gloeilamp en alle andere soorten gloeilampen hangen dus volgens een besluit van de EU een dreigend afscheid boven het hoofd. Sinds 2009 zijn stapsgewijs gloeilampen verboden - ook de E27-ers - die niet tot de hoogste energie-efficiëntieklasse behoren. Ter vervanging van de E27-gloeilamp dienen spaarlampen, halogeenlampen en LED's met een E27-fitting.

Lampen24 gebruikt cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u akkoord met deze cookies.