Een ventilator in 9 stappen! Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een ventilator?

FORMENTERA plafondventilator met afstandsbediening 6026300_3
Het klimaat in ons kleine kikkerlandje is door toedoen van de Noordzee niet bijzonder extreem: de winter is niet zeer koud (daarom kunnen we zelden schaatsen) en de zomers vallen voor veel mensen tegen. Geen wonder dat zo veel mensen de auto of het vliegtuig richting het zuiden pakken. Maar ondanks de zogenaamde slechte zomers hier te lande, zijn er nog aardig wat puffers onder ons. Zodra Piet Paulisma of Gerrit Hiemstra warm weer voorspelt, hoor je veel mensen al zeggen: „nou van mij hoeft het niet zo heet“. Zodra de temperatuur boven de 25 graden komt, en zeker boven de 30 graden, dan is dat voor veel koele kikkers al te heet. Koel water of koele lucht zijn dan een verademing. Verkoeling kan door middel van water; bijvoorbeeld een koude douche of een duik in de zee of een zwembad in de tuin. Dit zijn echter verkoelingsmaatregelen die niet altijd voorradig zijn. Je kan natuurlijk niet de hele dag onder de douche gaan staan, dit wordt een dure grap. Ook woont niet iedereen in de buurt van de kust om even snel een duik in de zee te nemen. En lang niet iedereen kent de luxe van een eigen zwembad in de tuin. Een meer voor de hand liggende oplossing zoeken we daarom in een aangenaam briesje. Zelfs als de mussen dood van de daken vallen, kan een beetje wind de gevoelstemperatuur aardig naar beneden brengen. Zou het niet fijn zijn als je dit briesje in huis zou kunnen halen? Dat kan met een ventilator!

Met ventilatoren gaat het voor de wind

Chique plafondventilator SAMAL met afstandsbedienin 6026191De ideale oplossing voor iets te warme zomerdagen en zomernachten is een goede ventilator. Ventilatoren kunnen ervoor zorgen dat het in de zomer aangenaam vertoeven is in de woonkamer of een andere kamer in huis. Bij het kopen van een ventilator zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. In de eerste plaats zijn er globaal drie verschillende soorten ventilatoren: de tafelventilator, de staande ventilator en de plafondventilator. Verschillende ventilatoren hebben verschillende functies, waarbij de plafondventilator verre weg de meeste optie heeft. Door middel van 9 stappen vind je de (plafond-) ventilator die het beste bij je past.

1. Wat voor ventilator?

Heb je weinig ruimte in de kamer of op het kantoor of wil je een klein gedeelte van de kamer van een koel briesje voorzien, dan is een tafel- of staande ventilator een echte aanbeveling. Een tafelventilator is weliswaar klein, maar voor op een bureau of vensterbank is deze groot genoeg voor een verkoelend windje. Een staande ventilator is erg praktisch indien er geen geschikte horizontale vlakken in de buurt zijn. In dat geval kun je meteen door naar stap 9. Als je de wind niet van voren maar van boven wilt hebben, is een plafondventilator de beste keus!

BAHIA plafondventilator in nikkel mat 6026171_4

2. Hoe groot?

Als algemene regel voor het inrichten voor een kamer geldt dat de meubels, de lampen en de televisie qua grootte moeten passen bij het formaat van de ruimte. Dus geen mini bank in een zeer grote woonkamer. Het zelfde geldt voor ventilatoren aan het plafond; een kleine ventilator aan een groot plafond valt helemaal in het niets. Omgekeerd werkt een grote ventilator aan een klein en laag plafond snel als stoorzender.

3. Schuin dak?

Dat kan. Er bestaan plafondventilators met een zekere hellingshoek, zodat een ventilator ook aan een schuin dak bevestigt kan worden.

 

 

4. Verlichting?

Een plafondventilator heeft de neiging om precies daar te gaan hangen waar normaalgesproken ook een plafondlamp wil hangen. Om hier een discussie tussen beide praktische inrichtingsvoorwerpen te voorkomen, kan het raadzaam zijn een plafondventilator met lamp aan te schaffen. Dan heb je twee in één.

 

6026174_3

6026501_4

5. Ventilator in de winter?

Ja je hoort het goed: er zijn ventilatoren met een bijzondere functie; ze zorgen niet voor verkoeling, maar voor verwarming. Een normale ventilator zal je in de winter niet aanzetten. Dat zou net zoiets zijn als in januari een duik in de zee nemen.. maar dankzij de winterfunctie van sommige ventilatoren, waardoor de warme lucht gelijkmatig door de kamer wordt verdeeld, zorgt de ventilator tijdens koude dagen voor een beetje meer warmte.

 

 

6. Bediening vanuit de luie stoel?

Op warme dagen betekend bewegen meteen zweten. Wat is er dan lekkerder dan gewoon te kunnen blijven zitten met de afstandsbediening in de hand. Een ventilator met afstandsbediening maakt het leven makkelijk en bespaart je de loopactie naar de wandschakelaar.

BORNEO - moderne plafondventilator in bruin 6026307_3

7. Gaat u maar rustig slapen..

Op een zomerse dag volgt meestal een zwoele nacht. Doordat de warmte van overdag bij voorkeur in de slaapkamer blijft hangen, drijf je ’s nachts je bed uit onder een iets te warme deken. Wat is er dan fijner dan een stevig windje van boven? Ware het dat je wakker gehouden wordt door het gebrom van de ventilator. Maar gelukkig is er ook een geruststellende oplossing voor dit probleem: de stille plafondventilator die zich houdt aan de nachtrust.

Plafondventilator DOMINICA in landhuisstijl 6026303

8. Design?

Over smaak valt niet te twisten, daarom zijn er meer dan één ventilatoren. Deze verschillen in het aantal bladen. Er zijn ventilatoren met twee, drie, vier of vijf bladen. Daarnaast zijn de ventilatoren verschillend van kleur, materiaal en design. De meeste plafondventilators hebben een modern design, andere stijlen zijn klassiek en landelijk. Voor de kleintjes zijn er ook kinderkamer-ventilatoren met vrolijke kleuren.

Plafondventilator voor kinderen 6026302_3

9. Ontdekken en kiezen.

Heb je alle stappen en mogelijkheden doorlopen, dan wordt het tijd voor de laatste stap, een kijkje in onze webwinkel. Hier staan meer dan 150 modellen te popelen om zich te laten zien.

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Roy Jansen

    Beste Lamp 24

    Wij zijn op zoek naar een ventilator voor een schuindak. Welke ventilator Ou u ons willen adviseren.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.