Serien Lighting: een perfecte samenwerking tussen licht, techniek en design

Bij design denken veel mensen aan vergezochte ontwerpen, waarbij de vorm het duidelijk heeft gewonnen van de functie. Bij nogal wat designobjecten is dat ook zeker het geval. Het Duitse Serien Lighting laat echter zien dat vorm en functie wel degelijk goed kunnen coöpereren, met pragmatisch en innovatief design. Sinds 1985 zorgen Jean-Marc da Costa en Manfred Wolf (eigenaren en tevens oprichters van Serien Lighting) voor een perfecte samenwerking tussen licht, techniek en design. Bij de design lampen van Serien Lighting komt de verlichting nooit op de tweede plaats. Want als er iemand bij Serien Lighting de baas is, dan is het wel het licht. De slogan van de lampenproducent is dan ook Living the Light (Duits: Licht (er)leben), wat zoiets betekend als beleef het licht.

Verlichting is meer dan een vervanging van daglicht

Omdat verlichting volgens de ontwerpers Costa en Wolf meer is dan een vervanging van daglicht, luistert zij erg goed naar de moderne techniek, de behoeftes van de gebruikers en natuurlijk naar de vormgeving. De ruim twee meter hoge booglamp Central toont dit overtuigend aan. Maar ook de tafellamp Elane en hanglamp Curling bewijzen deze kunst.

Booglamp Central imponeert niet alleen door haar groot uitgevallen design, maar ook door haar bijzondere lichtwerking en intelligente gebaren-dimmer.

Booglamp Central imponeert niet alleen door haar groot uitgevallen design, maar ook door haar bijzondere lichtwerking en intelligente gebaren-dimmer.

Booglamp Central is erg buigzaam

Central verbindt groots design met een hoge mate aan functionaliteit en flexibiliteit. Door twee onopvallende telescooparmen is de design lamp van geborsteld roestvaststaal in hoogte verstelbaar. Maar echt hoge ogen gooit Central met haar ingebouwde gebaren-dimmer, waarmee je de lamp kunt dimmen, zonder de lamp aan te raken! Door één hand onder de kap door te bewegen, kan je lichtsterkte aanpassen, maar ook aan of uitzetten. Met een maximale lichtstroom van 3.400 lumen hoef je zeker niet in het donker te zitten. Deze flinke puist licht vreet overigens dankzij modern cob leds niet veel energie. De lichtkier die de lampenkap omringt, zorgt voor aangename en bijzondere lichteffecten. Met 78,4 kilogram is de design lamp niet bepaald een lichtgewicht. Hoewel dat voor een lichaam van 210 cm lang niet overdreven is. De booglamp Central past bij uitstek goed in grote ruimtes. Voor kleinere ruimtes is Central er ook in de vorm van een plafondlamp.

 

tafellamp-elane-serien-lighting

De twee tafellampen Elane van Serien Lighting zijn verschillend qua hoogte, aantal armen en aantal scharnieren. De onderste twee foto’s tonen de kleinste Elane, de bovenste twee de grotere zus met twee armen en drie scharnieren.

Tafellamp Elane heeft een organisch karakter

Op het eerste gezicht vallen de designlampen uit de serie Elane op door hun ronde organische vormen. De verschillende leden van deze lampenserie verschillen net als de Daltons qua hoogte. Het kleinste designlampje van het stel mag op tafel staan en is klein maar fijn. Deze toestemming verkrijgt zij onder andere door haar elegante arm van 50cm lang, twee onopvallende scharnieren en intelligente dimmer met geheugenfunctie. De grotere zus heet tevens Elane, heeft dezelfde intelligentie en mag ook op tafel staan. Het grote verschil maken echter haar twee armen en drie scharnieren, waardoor zij de gekste vormen kan aannemen. Zo kan zij bijvoorbeeld ook van bovenop de kast naar beneden duiken. De langste Elane behoort tot de categorie vloerlampen of staande lampen en staat dus bij voorkeur op de grond. De grootste Elane van de familie heeft een lange stijve nek, maar kan wel haar kap tot wel 360° draaien. Als zij haar kop naar boven richt kan zij met gemak als uplighter door!

vloerlamp-elane-serien-lighting

Vloerlamp Elane is met 108 cm de grootste lamp in haar soort. Erg flexibel is deze designlamp door haar 360° draaibare lampenkap.

Hanglamp Curling laat zich niet van de baan vegen

Bij Curling denk je wellicht eerder aan de Olympische Winterspelen dan aan een design lamp. De ronde vorm van de kap lijkt inderdaad verdacht veel op de ronde schijf of steen bij de sport Curling. Deze designlamp oogt misschien niet zo extravagant als de tafellamp Elena of booglamp Central, maar doet zeker niet onder voor de Elena en Central. Curling heeft een puristisch karakter en valt vooral op vanwege haar technologische voorsprong. Zo gooit Curling hoge ogen door hoogwaardige COB LED’s. Dat zijn heel veel minuscule led-chips heel dicht op elkaar gebouwd, waardoor deze voor het blote oog één geheel vormen. Met slechts 13 Watt heeft de lamp een lichtopbrengst van maar liefst 1.400 lumen. Ter vergelijking: Met een ouderwetse gloeilamp heb je hier ongeveer 100 Watt voor nodig! Ondanks de grote hoeveelheid licht van 1.400 lumen geldt de designlamp curling niet als stoorzender. Hiervoor zorgt in de eerste plaats de cilindrische acrylbehuizing die de felle lichtstralen omzet in aangenaam licht voor de ogen. De grote hoeveelheid licht vervult de functie als basisverlichting, dat is handig als je thuis moet werken of bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen. Voor de romantische avonden heeft Curling ook een dimmer, waardoor Curling voor de nodige sfeerverlichting zorgt.

hanglamp-curling-serien-lighting

Hanglamp Curling heeft haar naam te danken aan de gelijknamige wintersport en imponeert vooral door technologische voorsprong en functionaliteit.

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

één antwoord

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.