Tuinfeest organiseren: 9 tips voor een geslaagd tuinfeest!

De zomer komt eraan, dus we gaan weer lekker van de tuin genieten. Eindelijk is het weer tijd voor een lekkere BBQ of een puik tuinfeest! Ben je van plan een tuinfeest te organiseren? Wat heb je dan eigenlijk nodig? Wij hebben de belangrijkste ingrediënten voor een spetterend feestje in de tuin op een rijtje gezet:

1. Gasten

De mensen maken het feest. Je kan nog zoveel organiseren, een geslaagd tuinfeest wordt niets zonder de juiste mensen. Wie de juiste mensen zijn dat bepaal je zelf. Met de juiste mensen is een feestje al snel gelukt, daarvoor hoef je dan minder te organiseren.

2. Locatie

De tuin is een feestlocatie met veel voordelen: de eigen tuin is goedkoop, dicht bij huis en je mag zelf alles bepalen. Eén minpuntje is dat je wel rekening moet houden met de buren. Als je leuke buren hebt kan je die natuurlijk ook uitnodigen.

3. Inrichting

Ons motto: koop zo min mogelijk spullen, die je alleen voor dat ene tuinfeestje wilt gebruiken. Dat is zonde! Zorg er liever voor dat je iets leuks koopt voor in de tuin waar je het hele jaar van kunt genieten. Steeds vaker zien we verlichte meubels in de tuin, waarbij het tuinmeubilair en de verlichting elkaar de hand geven.
Tip: de kans op regen is in de lage landen groot, een partytent is dus zeker geen slecht idee.

Verlichte bloempot of bijzettafel MAYA voor buiten van Linea Light 6042153_3 tuinmeubelen als buitenverlichting bijvoorbeeld een een geslaagd tuinfeest bij Lampen24.nl

4. Hapjes

Geen tuinfeest zonder BBQ! Bij een geslaagd tuinfeest hoort natuurlijk een barbecue. Voor veel mensen is het moeilijk om te bepalen hoeveel vlees en/of vis zij moeten kopen, en dan zijn er vaak ook nog vegetariërs. De meeste slagers hanteren 300 a 400 gram vlees per persoon. Kies je voor vlees en vis? Dan doe je over het algemeen goed aan een 2/3 vlees en 1/3 vis verdeling. De meeste mensen eten immers vlees. Voor ieder tuinfeest geldt dat het belangrijk is om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Over het algemeen geldt: hoe meer mannen, hoe meer vlees; hoe langer het tuinfeest duurt (en hoe meer er dus wordt gedronken) hoe meer eten. Tip: wil je minder voedsel organiseren? Laat het tuinfeest dan gewoon na 20 uur beginnen, dan verwachten mensen minder eten.
Naast vlees is het een goed idee per persoon ongeveer 150 gram salade in huis te halen. Qua sauzen zit je met barbecuesaus, knoflooksaus, satésaus en whisky-cocktailsaus altijd goed. Koop geen duizend soorten, want je blijft er mee zitten. Zorg er voor de rest voor dat er genoeg brood is. Bovendien is het niet slecht om een ruime voorraat zoutjes, chips, kaas en worst in te slaan, voor het geval dat je toch te weinig vlees gehaald hebt. Want dat weet je nooit van te voren!

Een gelaagd tuinfeest kan niet zonder BBQ - Zonder vlees geen tuinfeest!

5. Drankjes

Net zoals bij het vlees is ook hier belangrijk te weten wie je gasten zijn. Houden je gasten van een flinke borrel of moeten ze nog rijden? Moet er morgen gewerkt worden, wat is de buitentemperatuur, hoe lang duurt het tuinfeest en zijn er kinderen bij? Over het algemeen drinken mensen op een tuinfeest 2 drankjes per uur. Omdat je van te voren nooit weet hoeveel en wat er precies gedronken wordt, is het verstandig rijkelijk in te kopen. Koop liever te veel dan te weinig, want drank bederft niet snel en gaat altijd op. Al is het in de weken en maanden daarna. Biedt een variatie aan, maar koop niet veel extreme smaken, de meeste mensen drinken bijvoorbeeld gewoon pils. Een paar Belgische biertjes kunnen natuurlijk geen kwaad. Zeker als je daar zelf ook van houdt. Qua wijn zit je over het algemeen goed met robuuste rode wijn en droge witte wijn.

Wil je iets speciaals? Cocktails doen het altijd goed op een feestje, bijvoorbeeld Mojito. Deze cocktail is makkelijk te maken en wordt door zowel mannen als vrouwen op een zomers tuinfeest als erg verfrissend ervaren. Als je cocktails maakt dan zal je zien dat er minder bier en wijn worden gedronken.

Een koel tuinfeest: houd de drankjes lekker koud, bijvoorbeeld in (ijs-)water emmers, een grote teil of een trendy SHINING COOLER, zoals in de afbeelding hiernaast.

 

Verlichte drankkoeler SHINING COOLER van 8 Seasons 1004028 voor een geslaagd tuinfeestLED buitenlamp met koelfunktie SHINING COOLER 1004028X voor een sfeervolle tuin en een geslaagd tuinfeest

6. Muziek

Speel je eigen DJ! Het is heel makkelijk om aan geschikte muziek te komen. Bijna alle muziek is te vinden bij Spotify. Een goed alternatief is een YouTube, hier vind je talrijke Playlisten en muziekmixen. Gewoon van te voren een beetje door YouTube struinen.
Muziek mag natuurlijk niet ontbreken, maar moet ook niet overheersen. Bovendien krijg je bij harde muziek eerder narigheid met de buren.

7. Verlichting

Een goed tuin feest begint vaak echt als de zon onder is. Sfeervolle tuinverlichting maakt de tuin gezellig en voorkomt vervelende struikelpartijen. Je wilt immers een partijtje organiseren en geen struikelpartijtje.

Tuinfeest organiseren doe je zo - Tips en ideeen - party verlichting voor een geslaagd feest

8. Versiering

Decoratie kleedt het tuinfeest aan, maar moet niet veel kosten. Beter is het duurzame versiering te kopen, die je ook na het feestje kan gebruiken. De tuin mag immers de hele zomer gezellig zijn!

9. Activiteiten

Een goed feest regeert zich zelf, maar er zijn sfeermaker die een feest kunnen opwaarderen. Bijvoorbeeld een quiz, een kaartspel of een voetbaltafel. Een dartspel kan ook, maar dan moet je wel oppassen voor de pijltjes. Het organiseren van een originele activiteit kan je tuinfeest enorm verrijken, zonder dat deze veel geld hoeft te kosten.

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

6 reacties

 1. Alesha

  Mag ik nog toevoegen dat het ook heel leuk kan zijn om een vuurkorf/ton in de tuin te zetten? Dan kan je als het fris wordt alsnog lekker buiten blijven zitten en het brengt een hoop sfeer met zich mee.

  Beantwoorden
  • Daan Groot

   Hallo Alesha,

   Ja zeker. Een vuurkorf is ook een leuk idee. Dan komt het tuinfeest als een lopend vuurtje opgang 🙂

   Beantwoorden
 2. Joris de Witten

  Bij Spotify zijn de kant en klare afspeellijsten ook erg handig. Er is bijvoorbeeld een summermix of bbq afspeellijst. Het enige nadeel is wel dat je voor Spotify toch een tientje per maand betaald.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.