Waarom opmerkzame bewegingsmelders een effectief wapen tegen inbraak zijn

Lampen met bewegingsmelders zorgen niet alleen voor een forse energiebesparing en een comfortabele automatisering van het licht in en rondom het huis, maar vormen ook een elegant wapen tegen inbraak. Sensorlampen maken dankbaar gebruik van de psychologische werking van plotseling aanspringend licht op ongewenste gasten. Inbrekers houden niet van onverwachte bewegingen en vermijden over het algemeen elke vorm van confrontatie. Nuttige tips bij de preventie van inbraak lees je in dit artikel. De vraag is: hoe houd ik boeven op afstand?

 

Een buitenlamp met bewegingsmelder geeft een veilig gevoel, zodat je rustig kunt gaan slapen.

Een buitenlamp met bewegingsmelder geeft een veilig gevoel, zodat je rustig kunt gaan slapen.

“ZE komen hier niet zo snel binnen…”

Sensorlamp voor naast de deur zorgt voor veiligheid

Neem inbrekers in het ootje en wek de schijn dat je thuis bent. Door sensorlampen schrikken dieven op en krijgen het gevoel dat er iemand thuis is die hen in de gaten houdt. Inbrekers hebben dus een verschrikkelijke hekel aan deze lampen.

…Of toch wel?! Hoor je soms in de straat over inbraak ergens verderop en denk je: “ach, dat zal mij niet zo snel overkomen…ZE komen hier niet zo snel binnen”? Waarschijnlijk hebben de gedupeerde bewoners niet ver van je bed precies hetzelfde gedacht. Volgens het CBS wordt er jaarlijks in Nederland meer dan 50.000 keer ingebroken*. De donkere tijd van het jaar blijft het meest populair bij de boeven, al is het percentage inbraken in de lente en zomer toegenomen **.

Hoewel het aantal inbraken lijkt af te nemen, is elke inbraak natuurlijk te veel. Vaak worden er pas maatregelen getroffen op het moment dat er reeds ingebroken is. Als het kalf verdronken is dempt men de put. Zonder bescherming tegen inbraak ben je net als een jong kalfje een makkelijke prooi. Terwijl een paar kleine maatregelen de inbraakgevoeligheid van je woning al aanzienlijk verlaagt. Naast het goedgesloten ramen en deuren, zijn boeven zeer allergisch voor sociale controle. Een goede buur is in dit geval dus zeker beter dan een verre vriend.

Inbrekers slaan graag onopgemerkt hun slag. Als er iets is wat de wens van de crimineel in de weg kan staan dan is het licht, vooral indien het licht plotseling aanspringt. De beweging an sich heeft al een afschrikkende werking, daarnaast neemt de kans ook toe dat de buurman of een toevallige voorbijganger de inbreker opmerkt.

 


Bange boeven vermijden confrontaties

Een typische inbreker kijkt hoe hij (het zijn meestal mannen) zo simpel en risicoloos mogelijk een zo groot mogelijke buit kan slaan. Dieven breken bij voorbaat ergens in waar zij ongestoord hun werk kunnen doen. Op het moment dat er een paar hindernissen in of rond het huis zijn, dan is de kans groot dat de dief een andere ‘prooi’ kiest. Voor een dief ligt het gevaar immers ook altijd op de loer. Want een boef hoeft slecht één keer tegen de lamp te lopen en hij kan zijn ‘werk’ niet meer doen. Laat deze lamp nou een afschrikkende sensorlamp zijn.

4013_GEV_4013086_3

Inbrekers oplichten doe je met een flinke puist licht!

Veiligheid in en rondom het huis dankzij de bewegingssensor

Zodra iemand je tuin betreedt springt meteen het licht aan: dat is het oplettende werk van de bewegingsmelder, die als het ware melding geeft van iedere beweging. Een bewegingssensor reageert dankzij de passieve infrarood detectoren (PIR) alleen bij bewegende warmtebronnen. Dus wapperende takken in de tuin zijn voor de sensor geen reden om aan te springen. De warmtegevoeligheid van deze sensoren zorgen er tevens voor dat het licht aanspringt op het moment dat een auto nadert. Hierdoor is het inparkeren en het uitstappen een stuk veiliger.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een buitenlamp met bewegingsmelder?

Steinel Buitenwandspot Xled HOME 3 met infrarood sensor 8505623

De STEINEL buitenwandspot Xled HOME 3 met bewegingsmelder is zeer zuinig en fel. De ultra energie-efficiënte leds leveren met 18 watt een lichtsterkte die vergelijkbaar is met een halogeenlamp van 300 W. Bovendien heeft de lamp een levensduur van tot wel 30 jaar!

Bewegingssensoren onderscheiden zich niet alleen in prijs en kwaliteit. Voor optimale veiligheid is de reikwijdte (het bereik in meters) en de detectiehoek erg belangrijk. Als de reikwijdte laag is dan zal de bewegingsmelder pas reageren als de inbreker al bijna voor je huis staat. Is de detectiehoek klein? Dan kan het gebeuren dat de automatische lamp zelfs niet aanspringt, doordat de dief zich in de dode hoek van de sensor begeeft. Zeker als de detectiehoek klein is, hetgeen vanzelfsprekend ook het bereik negatief beïnvloedt, is het des te meer belangrijker de sensor juist in te richten. Daarnaast is het aan te bevelen de bewegingsmelder en buitenlamp voldoende hoog (2 a 3 meter boven de grond) te hangen. Hierdoor is de sensor beter beschermd tegen spelende kinderen en inbrekers die de automatische lamp willen uitschakelen.

Tot slot is het nogal belangrijk de buitenlamp van een lichtbron te voorzien, die meteen de volle lichtsterkte heeft. Een energiespaarlamp met de nodige aanlooptijd doet het oplettende werk van de bewegingsmelder teniet! Gebruik het beste moderne led lichtbronnen, deze zijn bovendien zeer zuinig en gaan jarenlang mee.

 

 

Alle tips tegen inbraak op een rij

  1. Sensorlampen!
  2. Inbrekers vooral niet uitnodigen. Alle deuren en ramen sluiten en waardevolle spullen uit het zicht halen.
  3. Sterke sociale controle. Zorg dat de buren een oogje in het zeil houden. Vraag ook of de buren de brievenbus legen en bijvoorbeeld hun auto in je voortuin zetten, als je op vakantie bent.
  4. Degelijke inbraakbeveiliging ramen en deuren. Een extra slot, grendel of een barrièrestang kan het inbrekers al aanzienlijk moeilijker maken. Kleine obstakels zorgen ervoor dat dieven minder snel binnen komen of misschien wel helemaal van inbraak in jouw huis afzien.
  5. Een alarm of hond. Veel lawaai is altijd goed. Het schrikt inbrekers af en zorgt meteen voor meer getuigen.
  6. Camera’s. Met camera’s kan je natuurlijk alles vastleggen en bovendien inbrekers behoorlijk afschrikken.
Steinellamp met sensor voor een veilige tuin 8505623_2

Buitenlamp van Steinel met sensor voor een veilige tuin.

*    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3462-wm.htm
**  https://www.interpolis.nl/particulier/inzicht/woning/risico_inkaart/paginas/default.aspx

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.