Halloween – De griezeligste tips voor de griezeligste nacht van het jaar!

Halloween - een griezellige aangelegenheid

Op 31 oktober is het Halloween. Deze angstaanjagende feestdag komt eigenlijk uit de Angelsaksische wereld (lees: de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland), maar heeft in Nederland steeds meer aan populariteit gewonnen. Halloween is schrikbarend snel naar Nederland overgewaaid. Er zijn Halloweenfeestjes, Halloweenrecepten, zwarte hamburgers bij een bekende Amerikaanse fastfoodketen en steeds meer winkels hangen vol met griezelige en duistere Halloweenartikelen: pompoenen met griezelgezicht, maskers, Halloweenachtig snaaigoed en noem het maar op. Bij deze angstaanjagende ontwikkeling kunnen wij van Lampen24.nl natuurlijk niet achterblijven. Lees en bekijk onze beangstigende tips voor Halloween:

 

? Een zelfgemaakte ‘jack-o’-lantern‘

? Verschrikkelijk lekkere zelfgemaakte pompoensoep

? Gevreesde Halloween decoratie met enge bewegingen en sounds

 


 

Halloween – Hoezo eigenlijk?

Halloween is – zoals zoveel – over komen waaien uit de Angelsaksische wereld en dan vooral uit de Verenigde Staten. Maar eigenlijk stamt Halloween af van een Keltische traditie, genaamd Samhain. Samhain was voor de Kelten de laatste dag van het jaar (als het ware hun oudjaarsavond) en werd op 31 oktober gevierd. Op 1 november (Samhain betekend november in het Keltisch) begon het nieuwe jaar en tevens de winter.  Samhain was de overgang van de zomerperiode naar de donkere winterperiode en werd in de Keltische cultuur ook altijd in verbinding gebracht met het einde van het leven en het ontstaan van nieuw leven. Samhain was een ontmoeting van de dood en het leven – en daarmee ook van de wezens van beide werelden. Om de boze geesten uit de dodenwereld af te weren werden toentertijd al maskers gedragen. Eeuwen later brachten Ierse emigranten deze traditie mee naar Amerika. Aldaar kwam de traditie in een smeltkroes met de christelijke feestdag Allerheiligen en kwamen er de ‘jack-o’-lantern‘ bij. Dit is de bekende uitgeholde pompoen met uitgesneden gezicht en kaars in de kern. De traditie ging in Amerika verder onder de naam Halloween en is zo ook terug naar Europa overgewaaid. De uitgeholde pompoen van Halloween lijkt overigens verdacht veel op die van Sint-Maarten.

 


 

Hoe maak ik een zelfgemaakte ‘jack-o’-lantern‘?

Dat is heel makkelijk. In vijf stappen is de lichtgevende natuurlijke lampion een feit!

  1. Allereerst is het belangrijk een pompoen te hebben. Je zou ook een knol kunnen proberen. Let er vooral op dat de vrucht groot genoeg is. Een minimale diameter van 20cm is aan te bevelen. Als de pompoen (of knol) is huis is dan kan het snijwerk beginnen: snij de deksel van de pompoen uit (zie het plaatje hieronder). Dan is de kop eraf!
  2. Vervolgens moet de pompoen flink uitgehold worden. Maar wel zo dat de pompoen nog een wand van ongeveer een 1cm dikte heeft. Anders valt de pompoen mogelijk als een pudding in elkaar 🙁
  3. Daarna is een fijnere motoriek gevraagd: er mag creatief, maar wel met enige precisie, gesneden worden. Aan de voorkant (je mag zelf bepalen wat de voorkant is) snij je een gezicht naar keuze. Hoe griezelig de lampion wordt heb je zelf in de hand.
  4. Dan is de jack-o’-lantern zo goed als klaar. Maar een lampion zonder lichtje is natuurlijk als EK voetbal zonder Nederlands elftal.. Je zou een waxinelichtje in de pompoen kunnen plaatsen, maar een LED-kaars is praktischer. Deze gaat niet uit door de wind en is bovendien erg zuinig.
  5. Tot slot mag de deksel weer terug op de pompoen gezet worden en de zelfgemaakte jack-o’-lantern kan griezelig stralen ?

Maar let op: gooi het vruchtvlees niet weg!

 

Maak zelf een ‘jack-o'-lantern‘ . Deze griezelige lampion is tevens te gebruiken op 11 november (Sint-Maarten). Want dat is de dag, “dat mijn lichtje branden mag”.

Maak zelf een ‘jack-o’-lantern‘ . Deze griezelige lampion is tevens te gebruiken op 11 november (Sint-Maarten). Want dat is de dag, “dat mijn lichtje branden mag”.

Hoe maak ik verschrikkelijk lekkere pompoensoep?

Dit is ook heel gemakkelijk, als je tenminste het vruchtvlees van de uitgeholde pompoen niet hebt weggegooid.

  1. Snij het vruchtvlees (500 g) in kleine blokjes.
  2. Verhit een beetje boter (60 g) in de pan.
  3. Voeg de blokjes pompoenvruchtvlees toe, samen met in blokjes gesneden aardappelen (300 g kruimig), melk (1/4 liter) en water (1/4 liter).
  4. Laat het geheel een half uur koken en roer regelmatig in de pan.
  5. Pureer de soep vervolgens met een mixer of stamper en voeg naar believen een beetje crème fraiche (1 kopje of 200 g) toe.

De verschrikkelijk lekkere pompoensoep kan geserveerd worden!

 

Gevreesde Halloween decoratie met enge bewegingen en sounds

Zoals gezegd kunnen wij van Lampen24.nl bij de Halloweengekte ook niet achterblijven. In onze shop duiken daarom verschillende angstwekkende figuren op. Deze laten zich tevens filmen:

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.