Lichtvitamientjes – hoe licht ons welzijn beïnvloedt

Lichtvitaminientjes visuele metafoor fruit in lamp als metafoor voor licht
Licht is een van de belangrijkste factoren voor het leven op aarde. Licht is leven en zonder licht zouden wij niet overleven. Toch staan we daar in het dagelijks leven nauwelijks bij stil. Want licht is er “gewoon”. Dit stelt ook Yvonne de Kort (1969), hoogleraar contextuele effecten in mens-techniekinteractie (Environmental Psychology of Human-Technology Interaction) aan de Technische Universiteit Eindhoven, die uitgebreid onderzoek doet naar de effecten van licht op het menselijk functioneren. Volgens haar onderzoek heeft licht in grote mate invloed op ons welzijn, gedrag en prestatievermogen. Licht blijkt een belangrijk ingrediënt te zijn voor onze gezondheid. Licht is dus als het ware een soort vitamine. Net als twee ons groente en twee stuks fruit, zijn wij ook gebaat bij ons dagelijkse portie licht.

Lichtvitaminientjes visuele metafoor lamp als fruit metaforen_led lichtbronLichtvitaminientjes visuele metafoor peer lamp metaforen

De fruitige peer als visuele metafoor

De peer met fruit (titelbeeld) is een zogeheten visuele metafoor. Bij deze metafoor wordt fruit met licht vergeleken, omdat licht net zoals fruit erg belangrijk voor onze gezondheid is. Fruit levert met zijn vitamientjes een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Licht is eveneens een belangrijke factor als het gaat om onze gezondheid. Vandaar ook de slogan “Lichtvitamientjes”.

 

Het nieuwe traditionele peertje

Het oude vertrouwde peertje is weer terug. De zogeheten “LED-gloeilamp” (foto links) is een zuinige led lamp in een traditioneel jasje. Met de komst van de led lamp was het gezellige peertje opeens weg. De peer was ineens zo ongezellig geworden en gaf te fel wit licht. Een traditionele gloeilamp geeft warmwit licht van ongeveer 2700 Kelvin. De eerste generaties led lampen staan bekend om hun witte licht van 3000 tot wel 6000 Kelvin (bijna blauw licht). Maar de nieuwste led lampen hebben weer warmwit licht van 2700 Kelvin. Het gezellige peertje is dus weer terug!

 

Een bekende metafoor

Het peertje is vanwege zijn vorm sinds jaar en dag een bekende metafoor voor gloeilamp. Licht kan dus niet alleen vanwege de gezonde werking met fruit vergeleken worden, maar ook vanwege de peerachtige vorm van ’s werelds bekendste kunstmatige lichtbron.

Is licht een vitamine?

Licht is gezond, net zoals groente en fruit ook gezond is, maar officieel is licht natuurlijk geen vitamine. Toch heeft licht, net als bij vitaminen, een positieve invloed op de mens. Licht maakt ons vrolijker, zelfbewuster en zorgt voor een betere slaap. Mensen die overdag genoeg licht tot zich nemen slapen beter dan mensen die te weinig het licht gezien hebben. Een betere slaap zorgt er wederom voor dat wij beter presteren, vrolijker zijn en minder snel ziek worden. Uit diverse onderzoeken naar de effecten van licht blijkt, dat zieke mensen sneller beter worden, indien zij meer licht tot zich nemen. Zo is licht een effectief heilmiddel tegen depressies. Ook blijkt dat mensen die in een ziekenhuis aan de zonnige kant van het gebouw liggen sneller opknappen dan mensen die aan de schaduwkant liggen. Licht schijnt zelfs een goed middel tegen Alzheimer te zijn. Voldoende licht overdag lijdt ook bij mensen die onder Alzheimer lijden tot een betere slaap. Hetgeen de cognitieve achteruitgang vertraagt. Ook in de (psychiatrische) zorg is lichttherapie een bekende methode, om onder andere het dag-nachtritme en de biologische klok te versterken. Licht doet wonderen, dus we zouden het kunnen zien als een soort vitamine.

Lichtvitaminientjes visuele metafoor lampen als metaforen voor vruchten

Lichtvitamientjes – Deze lamp heeft vier verschillende fruitige lichtbronnen: van links naar rechts een grapefruit, sinaasappel, citroen en een limoen. Deze citrusvruchten zitten boordevol vitaminen en symboliseren de gezonde werking van licht. Natuurlijk bevat kunstmatig licht van lampen geen vitaminen, maar het levert weldegelijk een gezonde bijdrage aan onze gezondheid.

Een lichter leven tijdens de donkere wintermaanden

Vooral in de wintermaanden, maar ook in de herfst en het vroege voorjaar, laat het licht zich minder zien. Veel mensen hebben dan ook in deze maanden een dipje en sommige zelfs een winterdepressie. De dagelijkse behoefte aan licht wordt in deze tijd van het jaar vaak niet gestild. In de maanden december en januari worden ons door astronomische omstandigheden niet meer dan acht uur licht per dag gegund. Van deze acht uur aan daglicht kan niet iedereen even goed profiteren. Veel mensen gaan deze tijd van het jaar in het donker naar school of naar het werk en komen thuis als de zon alweer onder is. Het tekort aan licht wat mensen hebben is dus logisch te verklaren. Een goede manier om het lichttekort tegen te gaan is het maken van een wandeling in de middagpauze en in het weekend veel tijd buiten door te brengen. Indien het weer dit toelaat natuurlijk. Voor al die gelegenheden, waarin het daglicht niet voorhanden is, mogen wij onze handen dichtknijpen met de aanwezigheid van kunstmatig licht. Kunstmatig licht is natuurlijk niet hetzelfde als daglicht, maar het komt in de richting. Met goede verlichting kunnen we het leven lichter maken en kleur aan het leven geven. Vandaag de dag is er een arsenaal aan lichtbronnen die de verschillende behoeften aan licht bevredigen. Er is verlichting om productief te kunnen werken en als alternatief voor natuurlijk licht, zodat we beter kunnen slapen en dus wederom beter kunnen presteren. Maar ook is er verlichting waarmee we een gezellige sfeer kunnen maken, waardoor we positiever gaan denken en meer lachen. De moraal van dit verhaal is dus, dat lichtvitamientjes ons leven heel goed doen.

Lichtvitamientjes van de "sinaasappel-spot" - De sinaasappel staat symbool voor vitamine C. Ben je ziek, dan drink je (versgeperste) sinaasappelsap. Licht schijnt zieke mensen tevens goed te doen.

Lichtvitamientjes van de “sinaasappel-spot” – De sinaasappel staat symbool voor vitamine C. Ben je ziek, dan drink je (versgeperste) sinaasappelsap. Licht schijnt zieke mensen tevens goed te doen.

De kiwi wordt ook wel vitaminebom genoemd. Deze van oorsprong Chinese vrucht bevat maar liefst 160% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C. Een lamp met een commercieel doeleinde vergelijkt zich dus graag met deze vrucht.

De kiwi wordt ook wel vitaminebom genoemd. Deze van oorsprong Chinese vrucht bevat ca. 160% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitamine C. Een lamp vergelijkt zich dus graag met deze vrucht.

Bronnen:
– de Kort, Y.A. W. (2015) Twee paden van licht in het brein: hoe licht ons gedrag en functioneren beïnvloedt (lezing tijdens het KNAW-SYMPOSIUM MAGISCH LICHT 2015) – https://vimeo.com/141844848
– https://vrouw.nl/gezond_eten/22512/de_24_meest_gezonde_stukken_fruit

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.