2015 is UNESCO jaar van het licht

Het jaar van het licht: wat betekent licht voor de mens en hoe kunnen we met licht energie besparen?
Al het licht gezien? 2015 is het internationaal jaar van het licht. Dit jaar besteedt de VN veel aandacht aan het licht en het cruciale belang van het licht voor het leven op aarde. Lampen24.nl licht een tipje van de sluier op en verraad meer over de evenementen, tentoonstellingen en lezingen, die het lichtjaar 2015 met zich meebrengt. Tevens geven wij tips hoe je persoonlijk met dit thema kunt omgaan, om iets te doen voor de eigen portemonnee, het milieu en je eigen welzijn.

Licht aan de horizon

Jaar van het licht bij Lampen24.nlWaar zouden we zijn zonder het licht? Nergens, want nagenoeg al het leven op onze planeet zou zonder het licht niet existeren. Licht is een elementair natuurfenomeen. Maar ook zonder elektrisch licht zou ons leven donker en onaangenaam zijn. De tijden, dat mensen met zonsopgang opstonden en met zonsondergang hun bed inkropen, zijn al lang verleden tijd. Kampvuren, fakkels, kaarsen, olie- en petroleumlampen vertellen hoe lang wij mensen het vuur al beheersen. Het natuurlijke en levende, maar ook niet ongevaarlijke licht, kreeg pakweg honderd jaar geleden concurrentie van de eerste elektrische lichtbron: de gloeilamp. Anno 2015 staat de lichtwereld bol van de LED-verlichting. De tendens is dat het licht steeds zuiniger wordt. In het internationaal jaar van het licht (International Year of Light) ligt het zwaartepunt op het belang van het elektrische licht voor de wetenschap, de cultuur en het milieu. Het jaar van het licht biedt ook de unieke mogelijkheid, zich meer met het thema “besparen door licht” bezig te houden: de huidige snelle ontwikkelingen binnen de lampenwereld maken steeds energie-efficiëntere lichtbronnen mogelijk. De top van deze ontwikkeling heet Led. Want Led let echt op de kosten. Met de nieuwste technologie OLED wordt het in de toekomst nog makkelijker om energiezuiniger te leven.

Gaat er al een lampje branden?

Het jaar 2015 staat in het teken van het licht en de betekenis voor de mens daarvanLicht brand niet alleen op de tijden dat de zon onder is en andere delen van de wereld van de zonnestralen genieten. Nee, bij heel veel gelegenheden brand het licht ook overdag. Of je nou ’s ochtend aan de keukentafel de krant leest, met de auto naar het werk rijdt om vervolgens met een kopje koffie achter het bureau te zitten en je dan na het werk nog de boodschappen doet: bij al deze dagelijkse bezigheden zal je in de meeste gevallen afhankelijk zijn van elektrisch licht. En dan hebben we nog niet eens gesproken over alle apparaten die voorzien zijn van verlichting. Stel je toch eens een koelkast voor zonder verlichting? En wat is dan een smart Phone zonder displayverlichting? Of het beeldscherm van een desktop of tablet, waar je op dit moment waarschijnlijk op zit je lezen? Licht is dus overal en we kunnen niet zonder. Omdat licht naast bijvoorbeeld zuurstof en water een essentieel element voor de menselijke existentie vormt, heeft de VN besloten 2015 tot het jaar van het licht te maken. Het belang van het licht wordt dus wereldwijd erkend, maar net als water is ook licht niet altijd gratis. Omdat wij mensen steeds meer gebruik maken van verlichting, word het tegelijkertijd steeds zinvoller goed na te denken over wat je kunt doen voor het milieu en natuurlijk ook voor de eigen portemonnee. Voor niks gaat de zon op 😉

Elk nadeel heb zn voordeel

De gloeilamp, die door het gloeilampverbod van de Europese Unie nog slechts beperkt voorradig is, heeft voor energie-efficiëntere lichtbronnen plaats gemaakt. Het is heel simpel: doordat er binnenkort helemaal geen gloeilampen meer te koop zijn, spaart iedereen automatisch meer geld en is tevens goed voor het milieu. Met de beste alternatieven voor de ouderwetse gele peer valt zelfs 80-90% op de energiekosten te besparen: namelijk met led-lampen. Terwijl een traditionele gloeilamp er 60 Watt doorheen jast voor een puist licht, heeft een led-lamp voor hetzelfde lichtresultaat slechts 7-8 Watt nodig. Dus reken maar uit, de hogere aanschafkosten zijn soms al binnen een half jaar terugverdiend*

 

* Bij een energieprijs van 0,22 €, dagelijks 5 branduren en een LED-lamp met 9 Watt, een levensduur van 30.000 uur en de prijs van 8.90 €

Meer licht voor minder geld?

Licht is niet alleen praktisch, licht kan een behoorlijke steen aan de gemoedstoestand bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp met een individueel leeslampje, die zorgt voor gezellige uurtjes in de luie stoel. Of denk aan een romantische avond in de tuin met een glas rode wijn en belicht door een designlamp met alle kleuren van de regenboog. Vaak is licht praktisch, licht kan echter ook zeer sfeervol zijn en de kamer of tuin verrijken. Betekent meer licht dan ook automatisch meer kosten? Dat heb je zelf in de hand… Een van de belangrijkste thema’s binnen het jaar van het licht is de mogelijkheid, door moderne technologieën milieubewust te leven en daarmee ook nog eens geld te besparen. Nou is er in de laatste jaren een arsenaal aan innovatieve lichtbronnen bij gekomen, zodat je soms door de lampen het lampenbos niet meer ziet. Bovendien hebben veel moderne lichtbronnen als led-lampen de schijn tegen: ze zijn groot, duur en geven ongezellig licht. Maar dat is niet helemaal waar. Led-lampen zijn inderdaad een stuk duurder dan gloeilampen, maar duurkoop is in dit geval al binnen een jaar goedkoop. Het felle koude witte licht is inmiddels bij veel led-lampen ook te vervangen door de zelfde lichtkleur als de oude vertrouwde gloeilamp, zodat de huiselijke ambiance er niet onder hoeft te lijden. Naast het feit dat de sfeer in huis niet onder spaarzamere lampen hoeft te lijden, geldt dit ook voor het milieu. Door de 80 – 90% aan stroomkostenbesparing (eigenlijk zeg je energiekostenbesparing, omdat je exact genomen niet voor stroom betaald, maar voor de energie 😉 ) is tevens de C02 uitstoot geringer. Wist je dat met led-lampen alleen al in de EU 23 miljoen ton aan C02-uitstoot verminderd kan worden? Bovendien gaan deze led-lampen ook nog eens tot wel 50 keer langer mee. En dat betekent minder afval.

Ieder heeft zicht op zijn eigen licht

35665
Over licht valt niet te twisten. Baas in eigen buik, baas over eigen lamp. Licht is individueel, licht is persoonlijk. 16 miljoen mensen hebben een eigen wil en een eigen smaak. Deze passen niet in het keurslijf van een beperkt assortiment. Voor sommige mensen moet een lamp een klassieke uitstraling hebben, andere wensen modern design, en weer andere mensen geven de voorkeur aan de rustieke landhuisstijl of willen retrostijl. Maar ook bij de prijs heeft ieder een andere wijs. Voor de mensen die van modern design houden heb ik een bijzondere tip: Lampen uit onze eigen keuken van Duitse kwaliteit.

Lichtkalender 2015

Wat gaan we dit lichtjaar ondernemen?

Dit jaar staan er in Nederland en België tal van activiteiten in verband met het jaar van het licht op de agenda. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het museum Boerhaave in het centrum van Leiden. Hier tref je tot en met 6 april de familietentoonstelling IK ZIE, Ik ZIE aan. De tentoonstelling gaat over licht en illusies en is voor elke leeftijd interessant en vermakend.

Op 1 april (geen grap) is er de publiekslezing ‘Einstein en licht’. Dit jaar is de honderdste verjaardag van Einsteins relativiteitstheorie. In het kader hiervan organiseert de Universiteit van Amsterdam deze lezing waarin Wetenschapshistoricus Jeroen van Dongen ingaat op de theorie en het denken van Albert Einstein.

Over de auteur

Als verantwoordelijke voor Lampen24.nl (onderdeel van het Duitse Lampenwelt GmbH) ben ik begin 2015 begonnen met bloggen. Als ‘lampenverkoper’ schrijf ik vanzelfsprekend over thema’s rondom verlichting, maar ook over aanverwante thema’s. Naast het geven van tips, hoop ik mijn lezers tevens te vermaken. Feedback is zeker welkom!

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.