E27 halogeenlampen - 230 V voor stralend licht

Als een soort doorontwikkeling van de gloeilamp en tevens als alternatief daarvoor zijn halogeenlampen op de markt gekomen. De E27 halogeenlamp is dus een alternatief voor de E27 gloeilamp. Ook al is er nauwelijks onderscheid tussen de bouw van E27 halogeenlampen en E27 gloeilampen, toch heeft de E27 halogeenlamp een beslissend voordeel: Haar levensduur is minstens tweemaal zo lang. Dat komt doordat aan het gasmengsel in de glazen kolf halogenen worden toegevoegd die de levensduur van de gloeidraad aanzienlijk verlengen. Verder bieden E27 halogeenlampen hetzelfde gezellige, warme licht met hoge kleurweergave (100 Ra) en zijn ze net als gloeilampen volledig dimbaar.

De halogeenlamp met E27 fitting

De E-fitting is een schroeffitting, die genoemd is naar de uitvinder Thomas Alva Edison. De Edison-schroefdraad heeft in het geval van de E27 halogeenlamp - en ook van de E27 gloeilamp - een diameter van 27 mm en wordt gewoonlijk voor 230V-lampen gebruikt. De E27-fitting is bekend geworden als één van de twee standaardfittingen van gloeilampen. Om ook lichtbronnen in lampen met een E27-fitting te kunnen gebruiken, worden er met deze fitting ook LED's, spaarlampen en halogeenlampen gemaakt. Evenals de overeenkomstige gloeilampen zijn ook de E27 halogeenlampen verkrijgbaar in diverse wattages en vormen: de klassieke kolfvorm, de ietwat kleinere druppelvorm, de buisvorm en de reflectorlamp.

De E27 halogeenlamp en het verbod op gloeilampen

Net als de gloeilamp is ook de halogeenlamp - en dus ook de E27 halogeenlamp - een warmtestraler, d.w.z. de gloeidraad geeft alleen licht wanneer hij verhit wordt. Daardoor wordt 95% van de energie in warmte en slechts 5% in licht omgezet. Op grond van dit lage energierendement worden gloeilampen en ook halogeenlampen zoals de E27 halogeenlamp als gevolg van het verbod op gloeilampen niet meer geproduceerd en verkocht, tenzij ze minstens in energie-efficiëntieklasse B vallen. Als alternatief voor de E27 halogeenlamp zijn er E27 spaarlampen en E27 LED's.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.