GU10 en GZ10 halogeenlampen: de halogeen-reflectorlamp voor netspanning

Voor de moderne filigrane halogeen-verlichting zijn GU10 halogeenlampen of GZ10 halogeenlampen ideaal. Dat zijn de 230V tegenhangers van de 12V reflectorlampen die via een trafo werken op 12V laagspanning. Zowel de GU10 als de GZ10 halogeenlampen - en ook hun 12V equivalenten - geven bijzonder stralend licht, hebben een hoge kleurweergave en een wel tweemaal zo lange levensduur als een gewone gloeilamp. De reflector van de GU10 en GZ 10 halogeenlamp kan in grootte variëren; ze zijn er met een diameter van 51 en 111 mm, maar er is ook een bijzondere maat van 35 mm. GU10 en GZ10 halogeenlampen zijn ook verkrijgbaar met verschillende soorten reflector: Aluminium reflectoren en koud-lichtreflectoren. De aluminium reflector van de GU10 of GZ10 zorgt ervoor dat er geen licht en daardoor ook minder warmte naar achteren uitstraalt. Dat is bijzonder belangrijk en vooral wenselijk bij gebruik van een GU10 of GZ10 halogeenlamp in een inbouwlamp. De koud-lichtreflector daarentegen verhindert dat er warmte naar voren uitstraalt. Voor het verlichten van warmtegevoelige objecten kunt u een GU10 of GZ10 halogeenlamp met koud-lichtreflector gebruiken. Ingebouwde UV-filters verhinderen bovendien dat lichtgevoelige artikelen zoals foto´s en kunstvoorwerpen verbleken.

De insteek-draaifitting bij GU10 en GZ10 halogeenlampen

De GU10 fitting van GU10 en GZ10 halogeenlamp is een insteek-draaifitting met dezelfde werking als een bajonetfitting, die men ook eerst in de opening steekt en daarna een slag draait. Uit de fitting van de GU10 en GZ10 halogeenlamp steken twee contacten, ook pennen genoemd, die een onderlinge afstand van 10 mm hebben. De GU10-fitting is een van de standaard fittingen voor 230V halogeenlampen en is een voortvloeisel van de oudere GZ10-fitting. GU10 halogeenlampen verschillen hierin van GZ10 halogeenlampen dat de GU10-fitting aan de onderzijde afgevlakt is; bij de GZ10-fitting is dat niet zo. Daarom past een GU10 halogeenlamp altijd in een GZ10 fitting, maar een GZ10 halogeenlamp niet in een GU10 fitting.

Zuinige varianten voor de GU10 of GZ10 halogeenlamp

Wie voor zijn GU10 of GZ10 halogeenlamp een zuiniger alternatief zoekt met een langere levensduur, kan terecht bij spaarlampen en LED's. LED's en energiezuinige spaarlampen met GU10 of GZ10 fitting zijn verkrijgbaar in de typische reflectorvorm, maar ook als spaarlamp met spiraalvorm.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.