Lichtbronnen: hoe je met lampen geld besparen kan

De lampen-branche bevindt zich op een keerpunt. Met de afschaffing van de traditionele gloeilamp, waarvan de productie in een meerjarenplan verboden wordt, moeten lampenfabrikanten de uitdaging aangaan, adequate alternatieven te ontwikkelen en te maken. De gloeilamp was niet alleen de eerste elektrische lamp, maar ook jarenlang de enige c.q. dominerende lamp. Ook al zijn er sinds enkele jaren goede alternatieven voor de gloeilamp, toch moeten de gebruikers omschakelen en ingesteld raken op tot nog toe minder gebruikelijke lichtbronnen en hun eigenschappen.

Halogeen-lamp als briljant alternatief

Wat betreft lichttint en kleurweergave lijkt de halogeenlamp het meest op de gloeilamp. Ondanks de dubbele levensduur is de halogeenlamp echter, net als de gloeilamp, een warmtestraler. Het is dus geen efficiënte lichtbron: slechts 5% van de energie wordt omgezet in licht en de rest in warmte. Vanwege hun slechte energiebalans geldt het gloeilampenverbod ook voor veel halogeenlampen.

Energiezuinige verlichting

Zoals de naam al aangeeft, is bijv. de spaarlamp als energiezuinige lichtbron een duurzaam alternatief voor de oude vertrouwde gloeilamp. Energiezuinige lampen laten vooral bij continue gebruik hun goede kant zien. De energiekosten, die dan uitgespaard worden, maken de iets hogere aanschafprijs meer dan de moeite waard. Toch hebben de zuinige lampen, zoals spaarlampen, niet alleen maar voordelen: Vaak aan- en uitschakelen tast het prestatievermogen van de lamp aan. Bij het aandoen geven de meeste spaarlampen pas na enige vertraging licht. En uiteindelijk moet de energiezuinige lamp bij het chemisch afval, omdat de spaarlamp een kleine hoeveelheid kwik bevat.

Nieuwe ontwikkelingen met LED-lampen

De nieuwste ontwikkeling in de lampenbranche is ongetwijfeld de komst van de kleine LEDs - halfgeleider kristallen, die licht gaan geven als er stroom wordt doorgelaten. Ze zijn al meer dan een eeuw geleden ontdekt, maar pas de laatste jaren ontwikkelen ze zich tot een serieus alternatief voor de gebruikelijke lichtbronnen. LED-lampen onderscheiden zich vooral door hun lange levensduur (20 000 tot 50 000 uur), ze zijn onderhoudsvrij en zuinig met energie (vergeleken bij de gloeilamp spaart u zo'n 90 % energie) en ze geven geen ultraviolet (UV) of infrarood (IR) licht. Bovendien maakt de compactheid van de LED-componenten dat ze als lichtbron in gevoelige lampen en compacte armaturen gebruikt kunnen worden.

Lampen bij Lampen24.nl - een breed assortiment

Vroeger beperkte zich het thema 'lampen' eigenlijk alleen tot de klassieke gloeilamp. Maar tegenwoordig is er een enorme keus uit de meest uiteenlopende lichtbronnen.

Energiezuinige lampen tonen hun zuinigheid vooral bij continue gebruik. Lampen met halogeentechniek geven een bijzonder effectieve lichtopbrengst. LED lampen hebben een extreem lange levensduur en zijn enorm zuinig in gebruik. En TL-buizen komen met hun diversiteit aan afmetingen aan alle ruimtelijke wensen tegemoet.

Daarnaast zijn er nog speciale lampen, bijvoorbeeld die tegen hoge temperaturen kunnen (zoals ovenverlichting) of die in de meest uiteenlopende fittingen passen (bijv. bij modelbouw en allerlei hobby's). Ook de alledaagse gloeilamp komt tegenwoordig in alle denkbare vormen, kleuren en verschijningen voor.

De wensen van de klant hebben tot interessante innovaties binnen de lampensector geleid. Zo zijn er bijvoorbeeld lampen die er als halogeenlampen uit zien en ook zo toegepast worden, maar die eigenlijk LED's hebben. Zo kan een halogeenlamp die veel energie verbruikt zonder problemen in een zuinige LED-vorm getransformeerd worden, zonder daardoor haar karakteristieke uiterlijk te verliezen.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters
  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Bestel veilig en snel via iDEAL
+31 (0) 50 - 211 0 211

Ma t/m Do 08-18 / Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.