12V halogeenlampen: compact van bouw, briljant van licht

12V halogeenlampen vallen overduidelijk op door twee typeringen: Ze zijn compact en briljant. De compacte bouw van 12V halogeenlampen is bijzonder handig bij gebruik op moeilijk bereikbare plaatsen en bij krappe inbouwmogelijkheden. Hun briljante licht - 12V halogeenlampen hebben een hoge kleurweergave tot wel 100 Ra - vult het voordeel van de compactheid perfect aan. Sinds vele jaren zijn 12V halogeenlampen, en ook de 230V versies van de halogeenlamp, een populair alternatief voor de gebruikelijke gloeilampen. Bij ongeveer gelijke lichtkleur bereiken halogeenlampen een langere levensduur dan gloeilampen. 12V en 230V halogeenlampen werken op eenzelfde wijze als gloeilampen; het enige onderscheid ligt in het feit dat er halogenen aan het gasmengsel in de glaskolf zijn toegevoegd. Daardoor wordt de levensduur van de gloeidraad en dus die van de 12V halogeenlamp verlengd.

Alternatieven voor 12V halogeenlampen

Het veel besproken en in 2009 van kracht geworden gloeilampenverbod betreft ook enkele 12V halogeenlampen. Matte 12V halogeenlampen zijn verboden, reflectorlampen mogen nog steeds geproduceerd en verkocht worden. Als alternatief voor die 12V halogeenlampen die van de markt zullen verdwijnen, zijn er nu 12V LED lampen van gelijk model.

Modellen 12V halogeenlampen

De meeste 12V halogeenlampen hebben een G-fitting, wat ook aan hun aanduiding te zien is: GU4, GY6, 35 of G53, om maar enkele 12V halogeenlampen te noemen. De G sokkel is voorzien van 2 contacten die uit de fitting steken. De afstand tussen de contacten varieert met de grootte van de fitting. Soms is dat 4 mm, soms 6,35 of anders 53 mm afstand tussen de beide pennen, zoals de contacten van 12V en 230V halogeenlampen ook genoemd worden.

Bij de keuze van de juiste lichtbron willen wij u graag adviseren. Onze ervaren en kundige lichtplanners staan telefonisch ter beschikking, wanneer u advies over lichtbronnen, ook over 12V halogeenlampen, nodig hebt.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.