Hoe werkt een gloeilamp?

In elk huishouden zijn gloeilampen te vinden om licht te geven - in lamp armaturen of in de koelkast, de oven of de naaimachine. Maar hoe werkt zo'n gloeilamp eigenlijk? In de glazen kolf van de gloeilamp bevindt zich een gloeidraad van het metaal wolfraam dat - heel praktisch - een smeltpunt heeft van 3140 graden Celsius. Dit hoge smeltpunt is zo belangrijk, omdat de gloeidraad heet wordt door de stroom die er doorheen loopt - wel 2700 graden Celsius. De draad die als een spiraalveer gewikkeld is, begint dan te gloeien en licht te geven. Het is dan belangrijk dat er zich in de glazen kolf van de gloeilamp geen zuurstof bevindt. De draad zou dan namelijk verbranden. In plaats van zuurstof is de gloeilamp gevuld met een gasmengsel van stikstof, argon en krypton. Een vacuüm is ook een mogelijkheid. Na een brandduur van ca 1000 uur heeft de wolfraamdraad het einde van zijn levensduur bereikt.

De gloeilamp en haar uitvinder

In het jaar 1854 vond Henry Goebel de eerste gloeilamp uit. Zijn versie werkte toen nog met een verkoolde bamboevezel. Enkele jaren later - in 1879 - ontwikkelde Thomas Alva Edison een gloeilamp die een koolstofdraad als gloeilichaam had. Deze koolstofdraad hield het vol tot een temperatuur van 2100 graden Celsius.

Afscheid van de gloeilamp

Naar Thomas Alva Edison zijn ook de fittingen van gloeilampen genoemd: Edison-schroefdraad. E14 en E27 zijn de bekendste maten fittingen. Wegens hun zeer goede kleurweergave en warm-witte lichtkleur waren gloeilampen bij de gebruikers altijd heel populair. Maar economisch is de gloeilamp als lichtbron nooit geweest. Daarom dreigt er nu een afscheid. Sinds 2009 zijn de "energievreters", die maar 5% van de verbruikte energie in licht en 95% in warmte omzetten, stapsgewijze verboden. Dat wil zeggen dat ze niet meer gemaakt mogen worden. Als vervanging van de gebruikelijke gloeilamp zijn er nu halogeenlampen, spaarlampen en LED's.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.