Spaarlamp - een beknopt aankoopadvies

Energie besparen is een thema waar iedereen het tegenwoordig over heeft, maar het zou ook een verplicht thema moeten zijn voor elke burger met besef van verantwoordelijkheid. Met moderne spaarlampen kan iedereen zijn bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot leveren. In de 80-er jaren stond de ontwikkeling van de spaarlampen nog in de kinderschoenen, maar sindsdien is er van alles gedaan met betrekking tot kwaliteit, comfort, design en lichtkleur. Spaarlampen zijn niet langer alleen in een bepaalde vorm of lichtkleur verkrijgbaar: er is vandaag de dag een breed assortiment aan typen fittingen, vormen, lichtkleuren en wattages.

Praktische tips voor de aankoop van een spaarlamp

Aangezien u met uw spaarlamp niet alleen stroom en geld bespaart, maar ook veel vreugde ervaart door de gezellige sfeer, geven wij hierbij enkele tips voor de aankoop van spaarlampen:

Het vermogen: mocht u een gewone gloeilamp willen vervangen door een spaarlamp, dan gelden voor de spaarlamp andere wattages. Zo komt bijvoorbeeld het vermogen van een 40W gloeilamp overeen met een 7W - 9W spaarlamp. 60W komt overeen met 11W en 75W met ongeveer 20W.

Type fittingen: Aangezien spaarlampen als vervanging kunnen dienen voor allerlei conventionele lichtbronnen, moeten ze voorzien zijn van alle mogelijke fittingen. De meest gangbare spaarlamp-fittingen zijn E14, E27, GU10 en G9. Staaflampen R7s of de ronde platte GX53 zijn ook verkrijgbaar.

De levensduur: Een spaarlamp moet minstens een levensduur van 8000 uur hebben. De betere spaarlampen gaan zelfs 15.000 uur of meer mee.

De opstartsnelheid: spaarlampen hebben verschillende opstartsnelheden. Lampen met een snelle opstartsnelheid zijn vooral handig op plekken waar snel helder licht nodig is. Als je in het trappenhuis spaarlampen wilt gebruiken, moet je er op letten dat ze een hoge opstartsnelheid hebben. Vooral compacte spaarlampen starten vaak wat langzamer op dan minder compacte.

De schakelvastheid: bij de eerder genoemde trappenhuisverlichting is naast de snelle start van de spaarlamp ook het aantal schakelcycli zeer belangrijk, omdat deze lampen vaak aan- en uitgezet worden. Als vuistregel geldt: een spaarlamp moet net zoveel schakelcycli hebben als het aantal uren van de levensduur.

De lichtkleur: het oordeel, dat de spaarlamp koud licht zou verspreiden, is niet meer van toepassing. Ze zijn ondertussen in verschillende lichtkleuren beschikbaar, waaronder gezellig warm-wit. Deze kleur is op de verpakking bijvoorbeeld aangegeven met het cijfer 827 of met de kleurtemperatuur 2700 kelvin.

In het algemeen moeten spaarlampen vanaf het verbod op gloeilampen tot de energie-efficiëntieklasse A behoren.


Populaire categorieën


Hanglampen |  Plafondlampen |  Wandlampen |  Vloerlampen |  Tafellampen |  LED-lampen |  Buitenverlichting |  Spots |  Plafondventilatoren |  Kroonluchters
  • Keuze uit 30.000 lampen
  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Bestel veilig en snel via iDEAL
+31 (0) 50 - 211 0 211

Ma t/m Do 08-18 / Vr 08-17 uur

Ontvang € 10 korting

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

€ 10 korting

Bij een minimale uitgave van € 75. Niet geldig in combinatie met andere acties.