U loopt de tuin in – het licht gaat aan. U rijdt de oprit op – het licht gaat aan. Dat is toch attent van de tuinpadverlichting, nietwaar? Helemaal waar en heel gemakkelijk te realiseren: kies voor een model met bewegingsmelder. Dit zorgt er niet alleen voor dat u niet ergens over struikelt. Ook inbrekers die in het donker rondsluipen slaan eerder op de vlucht wanneer ze verrast worden door het licht. Daarnaast zorgt een bewegingsmelder over het algemeen voor veel meer comfort. U ontziet ook uw portemonnee en het milieu als de lampen niet continu branden.
Het is geheel aan u of u de tuinpadverlichting op een vaste plek wilt zetten of dat u deze wilt kunnen verplaatsen. Voor een vaste montage zijn vorstbestendige fundamenten of een vergelijkbare vaste ondergrond geschikt. Geeft u de voorkeur aan verplaatsbare lampen? Kies dan voor een model met grondspies dat u naar wens overal in de losse bodem kunt plaatsen. Als de lamp van stroom wordt voorzien, dan is de radius afhankelijk van de kabel. Met zonne-energie bent u daar volledig onafhankelijk van.
Tip: de keuze is gevallen op een lamp met netstroom op een vaste plek? Dan hebt u voor de installatie de hulp van een vakman nodig. U kunt naar hartenlust meehelpen om de ondergrondse kabels in te graven, maar de aansluitingen dient u over te laat aan een elektricien.
In de regel is tuinpadverlichting tussen de 60 en 150 cm hoog. Dit is geheel onafhankelijk van het feit of u een model met of zonder bewegingsmelder hebt. Tip: hoe hoger de lichtpunten - d.w.z. de lichtbronnen - geplaatst worden, des te groter het te verlichten oppervlak. Omgekeerd betekent dat ook: hoe hoger de lampen hangen, hoe minder er nodig zijn om het pad goed te verlichten. U kunt de lampen dan op grotere afstand ten opzichte van elkaar plaatsen.
Een schemersensor zorgt ervoor dat het licht alleen gaat branden als het donker of schemerig genoeg is. Niemand heeft immers tuinpadverlichting nodig die harder schijnt dan de zon. Dat is niet alleen overbodig, maar ook gewoon een verspilling van energie. Een schemersensor registreert hoe helder het is. Als een bepaalde lichtintensiteit onderschreden wordt, dan zorgt de schemersensor dat de bewegingssensor inschakelt en de tuinpadverlichting activeert als dit nodig is. Een schemersensor is dus bijzonder handig.
Tip: ook als uw tuinpadverlichting niet over een bewegingsmelder beschikt, heeft een schemersensor zin. Deze zorgt er namelijk voor dat u de tuinverlichting ‘s avonds niet handmatig hoeft in te schakelen. Qua comfort een groot pluspunt.
Voor tuinpadverlichting zijn er lampen kunnen schakelen tussen bewegingsmeldermodus en continu licht. Er zijn immers meerdere situaties te bedenken waarin u voor de verandering eens continu licht in uw tuin wilt hebben. Bijvoorbeeld tijdens een tuinfeest – een uiterst sfeervolle ontvangst van uw gasten.
Als u kiest voor tuinpadverlichting op zonne-energie, dan hebben de lampen ook een accu. De energie van het zonlicht moet toch ergens opgeslagen worden als u de tuinpadverlichting 's avonds wilt gebruiken.
Tip: plaats lampen op zonne-energie altijd zodanig dat deze voldoende zonlicht opvangen. Alleen dan kunt u rekenen op volledige helderheid.
Beide varianten besparen stroom. En beide ontzien het milieu. Het gaat hier over LED lichtbronnen en bewegingsmelders. En precies om deze reden gaan deze twee prima samen. Voor tuinpadverlichting met bewegingsmelder dient u absoluut LED lampen te gebruiken, als u de keuze hebt. Omdat er ook tuinpadverlichting met vast geïnstalleerde LED technologie beschikbaar is, wordt de positieve beslissing in dit geval al voor u genomen.
Verdere voordelen van LED lampen:
de levensduur is tot wel 50 keer langer dan die van een gloeilamp.
LED lampen verbruiken tot wel 90% minder energie.
Daarnaast zijn ze kwikvrij.
Goed om te weten: als u met het idee speelt om voor spaarlampen te kiezen, dan zeggen wij het volgende: doe dit niet. Deze lampen hebben een bepaalde tijd nodig om de volledige helderheid te bereiken. Van uw tuinpadverlichting verwacht u echter meteen volledige helderheid als de bewegingsmelder "alarm slaat". Het draait hierbij immers om een veilig en goed verlicht tuinpad. Het is niet de bedoeling dat u op goed zicht moet wachten.
Voor een tuinpad is een detectiehoek van 120 graden voldoende. Maar er zijn ook modellen die een grotere hoek afdekken. Vanaf 360 graden kunt u de detectiehoek naar wens aanpassen met afdekkingen. Tip: als de detectiehoek te groot is kan het voorkomen dat uw bewegingsmelder door beweging bij de buren geactiveerd wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De detectiehoek mag echter ook niet te klein zijn – denk hiervoor bijvoorbeeld aan inbrekers. Die moeten toch op tijd afgeschrikt worden met licht.
Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Om deze reden mag de tuinpadverlichting niet zonder bescherming tegen wind en weer geplaatst worden. Voor bescherming tegen vocht en voorwerpen is buitenverlichting normaal gesproken uitgerust met een IP-beschermingsklasse. Het eerste cijfer informeert over de beschermingsgraad tegen vervuiling, het tweede cijfer over de bescherming tegen vocht. Voor tuinpadverlichting wordt minstens beschermingsgraad IP-44 aanbevolen. Hiermee zijn uw lampen beschermd tegen het binnendringen van voorwerpen groter dan een millimeter.
Is een lamp die alleen voor licht zorgt nog niet voldoende voor u? U bent fan van extra functies? Dan valt de tuinpadverlichting met extra stopcontact vast en zeker in de smaak. De lampen worden vast gemonteerd en op het elektriciteitsnet aangesloten. Via de stopcontacten kunt u naar hartenlust stroom aftappen. Uw telefoon opladen, de grasmaaier aansluiten, een lichtketting inpluggen – allemaal geen probleem. De tijd van klagen over de afwezigheid van stroombronnen in de tuin behoort tot het verleden.
Dat kun je wel zeggen. Het materiaal overtuigt echter niet alleen vanwege de robuustheid. Het ziet er ook goed uit en is bijzonder onderhoudsvriendelijk. Roestvrij staal is ook ongevoelig voor corrosie. En dan nog maar te zwijgen over de stabiliteit en de temperatuurbestendigheid. Kortom, absoluut overtuigend in elk opzicht.
Aluminium is echter ook weerbestendig. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor tuinpadverlichting. Ook koper, messing en steen zijn geliefde materialen voor het montuur. De lampenkappen zijn meestal van glas of kunststof.
Hebt u advies nodig over welke lamp het beste bij uw tuin past? Neem dan met uw gedetailleerde vragen contact op met onze experts. Vul ons contactformulier in.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.