Akoestische armaturen op kantoor
Werkplekverlichting

Werkplekverlichting voor kantoren en lampen voor een werkplek met beeldschermwerk

Miljoenen mensen brengen een groot deel van hun werkleven door op een kantoorwerkplek of in een thuiskantoor. De juiste verlichting vermindert of elimineert tekenen van overbelaste ogen: vermoeidheid, oogklachten en hoofdpijn. In plaats daarvan, zorgt de juiste verlichting voor efficiëntie, motivatie en een hernieuwd gevoel van fysiek en mentaal welzijn!

Topcategorieën bij Lampen24

Verlichtingsconcepten voor kantoorruimtes

Video-voorbeeldafbeelding

De kwaliteitskenmerken van een goede kantoorverlichting zijn onder meer:

  • VERLICHTINGSSTERKTE

  • LUMINANTIEDISTRIBUTIE

  • DE JUISTE LICHTKLEUR

  • ZEER GOED KLEURWEERGAVE

  • LICHTRICHTING

Onze Antwoorden Op Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen over werkplekverlichting

Zijn er wettelijke voorschriften of vereisten voor werkplekverlichting?

Hoeveel lumen is er nodig voor een gedegen werkplekverlichting?

Zijn er lampen die bijzonder geschikt zijn voor de winter of voor donkere omgevingen?

Is er een vuistregel die als leidraad te gebruiken is?

Wettelijke voorschriften

DIN EN 12464-1 "Verlichting van werkplekken binnenshuis" is een richtlijn voor heel Europa die het noodzakelijke gebruik van zowel daglicht als kunstlicht voorschrijft.

  • In deze richtlijnen worden onder meer de volgende punten beschreven: Harmonieuze luminantiedistributie, verlichtingssterkteniveaus (zie tabellen per werkplek), directe en gereflecteerde verblinding, lichtkleur en kleurweergave, vermijden van flikkering en stroboscopische effecten, variabiliteit van het licht.

  • De verlichting moet niet alleen overeenstemmen met de uit te voeren taak, maar dient ook aangepast te worden aan het individuele gezichtsvermogen van de medewerker. Voor oudere medewerkers en slechtzienden wordt bijvoorbeeld een hogere verlichtingssterkte van 750 tot 1500 lux aanbevolen. Een jongere medewerker kan dezelfde visuele taak daarentegen uitvoeren bij 500 lux.

Kantoor vloerlamp zilver
Technische Aspecten

Lichtkleur en kleurweergave

Diverse lichtbronnen verschillen niet alleen qua aanwezigheid of afwezigheid van spectrale kleuren (het resultaat is de kleurweergave), maar ook qua intensiteit van de spectrale kleuren waaruit het licht bestaat (het resultaat is de lichtkleur).

Weergave van lichtkleur

Lichtkleur / kleurtemperatuur

De lichtkleur of kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K). Deze waarde beschrijft de eigen kleur van een witte lichtbron, die doorgaans wordt waargenomen als "koeler" of "warmer". Verwar de specificatie van de lichtkleur in Kelvin overigens niet met kleurveranderende lichttechnologieën (RGB), waarbij het licht bijvoorbeeld rood, groen of blauw kan zijn. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen drie lichtkleuren.

  • Warmwit (<3300 Kelvin) = comfortabel licht voor woonkamers

  • Universeel wit (3300 - 5300 Kelvin) = licht voor op het werk

  • Daglicht (> 5300 Kelvin) = blauwachtig licht voor kelders en bijkeukens

Kleurweergave / CRI

De kleurweergave-index (in het Engels: Colour Rendering Index - CRI) geeft aan hoe natuurlijk de kleuren van een object lijken wanneer de bijbehorende lichtbron deze uitstraalt.

Een CRI van Ra 100 betekent een weergave van kleuren zoals bij daglicht. Ra >= 90 duidt op een zeer goede kleurweergave, Ra >= 80 wijst op een goede kleurweergave. Lichtbronnen onder Ra 80 worden niet aanbevolen voor woonkamers. De kleuren kunnen dan vervormd of grijzig worden weergegeven.

Weergave op appel
Verlichtingsvoorbeelden Voor

een individuele werkplek, bureausamenstellingen en kantoortuinen

Een goede verhouding tussen indirect licht en gericht licht zorgt voor maximale comfortabele lichtomstandigheden voor de ogen en vermijdt harde slagschaduwen. Daarom worden in elke verlichtingssituatie meerdere lampen gebruikt: bijvoorbeeld een LED-paneel voor de algemene verlichting van grote ruimtes en een bureaulamp voor de ondersteunende verlichting. Sommige lampen, zoals de uplighter, kunnen ook beide soorten licht produceren: indirect licht dat richting het plafond schijnt en van daaruit gereflecteerd wordt en direct licht dat de werkplek verlicht.

Zilveren hanglamp in vergaderruimte

Hanglampen kunnen een alternatief zijn voor een bureaulamp. Diffusers of rasters maken de hanglampen volledig verblindingsvrij en doorbreken de ruimte optisch minder.

Kantoor vloerlamp in homeoffice

In een regelmatig gebruikt thuiskantoor zijn dezelfde lichtomstandigheden noodzakelijk als in een individuele werkplek op kantoor. Deze lichtomstandigheden zijn individueel aan te passen.

Bureaulampen zwart

Een ruimtebesparend alternatief voor de vloerlamp is de bureaulamp. Let daarbij ook zeker op de lichtkleur en de kleurweergave.

Verdere topfuncties voor de werkplekverlichting op kantoor

Vloerlamp grijs daglichtsensor
HCL- / daglichtsensor

Betere resultaten en meer ontspanning door een automatisch aangepaste kleurtemperatuur.

Akoestische hanglampen wit
Akoestische isolatie

Een met vilt beklede lampenkap voor geluidsabsorptie, bijvoorbeeld in de kantoortuin van de afdeling klantenservice.

Vloerlamp-bewegingssensor
Bewegingssensor

Een zuinig gebruik van licht en meer comfort voor medewerkers dankzij nauwkeurige aanwezigheidsmelders.

Slimme hanglamp in vergaderruimte
Slimme verlichting

Bluetooth, groeps-/zwermbesturing, sensoren voor temperatuur, geluidsniveau en luchtkwaliteit

Contactformulier

Voor de gegevens die je via ons contactformulier verstuurt, geldt onze Privacyverklaring.