Kantoorscène met pendelarmaturen

Lichtontwerp voor het kantoor

Veel medewerkers brengen zo'n 8 uur per dag door op een werkplek op kantoor. Een goede verlichting draagt ook op de werkvloer aan het gevoel van welzijn: dit maakt het uitvoeren van activiteiten mogelijk en heeft daarnaast een uitwerking op de gezondheid. Voor een bedrijf is verlichting bovendien een representatieve en economische factor.

Al meer dan 20 jaar adviseren de lichtontwerpers van Lampenwelt Professional zakelijke klanten over de ideale kantoorverlichting. Hierbij houden de experts rekening met alle individuele omstandigheden en wensen.

Kenmerken van moderne kantoorverlichting

Human Centric Lightning

Kantoorlampen gebruiken concentratieverhogend licht met een groot aandeel blauw om vermoeidheid tegen te gaan. De allernieuwste HCL-verlichtingssystemen simuleren met hun lichtkleur ook de natuurlijke daglichtveranderingen. Zo ondersteunt de verlichting optimaal de productiviteit en de gezondheid.

Mensgerichte verlichting
Werknemers op kantoor

Taakgerelateerd

In elk kantoor zijn er wisselende werkzaamheden en locaties. Verlichting moet met al deze aspecten rekening houden om het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het licht aan een bureau moet aan andere criteria voldoen dan de verlichting op een centrale ontmoetingsplaats voor de evaluatie van het ontwerpwerk.

Energie- en kostenefficiëntie

Een essentiële factor voor elke onderneming is winstgevendheid. Intelligente kantoorverlichting maakt gebruik van efficiënte LED-verlichtingstechnologie. Bovendien reageert de verlichting op de aanwezigheid van personeel en de intensiteit van het invallende daglicht door middel van aanwezigheids- en schemeringsensoren.

Vloerlamp met sensor

Lampen voor op kantoor

Lichtkwaliteit op kantoor

De experts van Lampenwelt Professional houden bij het lichtontwerp rekening met de exacte omstandigheden ter plaatse, om zo de optimale kantoorverlichting te bepalen.

Qua ruimtelijke eigenschappen houden we bijvoorbeeld rekening met het volgende:

 • Invallend daglicht

 • Verspreiding van het licht over muren, plafonds en vloeren

 • Plafondhoogte, nissen, wandkleuren

 • Ruimtezones die verlicht moeten worden

 • Het verloop van licht en schaduw in de ruimte

 • De effecten van licht, kleuren en materialen op de atmosfeer

 • Nationale factoren, omdat licht ook een culturele kwestie is

De omstandigheden in de ruimte bepalen de oplossingen.

Gangverlichting kantoor
Plafondspot grijs

Qua keuze van lampen houden we onder meer rekening met het volgende:

 • Verlichtingsniveau en luminantiedistributie

 • Beperking van directe verblinding

 • Beperking van de weerkaatste schittering op beeldschermen en op andere werkapparatuur

 • Driedimensionale zichtbaarheid door een passende schaduwwerking

 • Vermijden van storende schaduwen

 • Lichtkleur en kleurweergave, flikkervrije werking

De keuze van de lamp voldoet aan al deze eisen.

De focus op de mens

De studie „Wahrgenommene Lichtqualität im Büro” (De waargenomen lichtkwaliteit op kantoor) van Zumtobel en het Fraunhofer Institut toont aan wat voor medewerkers in het dagelijkse kantoorleven belangrijk is. Bij ons lichtontwerp is de medewerker altijd de hoogste prioriteit.

Kantoor vloerlampen grijs
Helderder dan de norm

De normen bevelen verlichtingssterkten van ongeveer 500 lux aan. Uit de studie blijkt echter dat medewerkers de voorkeur geven aan verlichtingsniveaus van 800 lux en meer.

Plafondlampen kantoor
Kunstlicht, zelfs 's zomers

Uit de studie blijkt dat kunstlicht vaak meer dan zes uur wordt gebruikt: niet alleen op winterdagen. maar ook in de zomer.

Dimbaar licht
Regelbare verlichting

Individueel dimbaar en van kleur veranderend kunstlicht verhoogt het welzijn en daarmee de productiviteit en creativiteit.

Staande lamp indirect licht grijs
Direct/indirect licht

Direct/indirect licht ontlast de ogen door verminderde helderheidscontrasten en biedt de beste lichtomstandigheden - en dat ervaart ook het personeel.

Soorten kantoren

Niet alle kantoren zijn hetzelfde. Onze lichtontwerpers stellen verschillende oplossingen samen waaruit u kunt kiezen voor uw verschillende ruimtes. Welke verlichtingssystemen worden gebruikt, hangt ook altijd af van de wettelijke voorschriften.

Hanglamp wit éénpersoonskantoor
Privékantoor
 • Vloeroppervlak 10 tot 50 m²

 • Voor 1 tot 2 personen

 • Veel daglicht

Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.

Hanglampen groepskantoor
Groepskantoor
 • Vloeroppervlak 50 tot 300 m²

 • Voor maximaal 25 personen

 • Veel werkplekken dichtbij het raam
  hebben daglicht

Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.

Hanglampen open kantoor
Kantoortuin
 • Vloeroppervlak van 400 tot 1.200 m²

 • Voor maximaal 100 personen

 • Voortdurende kunstverlichting vereist
  naast een ruimtegerelateerde verlichting

Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van kunstlicht. We raden lampen parallel aan het raam aan, bijv. hanglampen.

Werkplaatsverordening inzake verlichting

Precieze informatie over de verlichtingssterkte op de werkplek is te vinden in de norm DIN EN 12464 en in ASR 7/3 (Technische voorschriften voor verlichting op de werkplek). De werkplaatsverordening inzake verlichting schrijft bijvoorbeeld voor een conventionele kantoorwerkplek een verlichtingssterkte van 500 lux voor. Bij ons lichtontwerp houden wij rekening met deze en andere specifieke vereisten. Lees hier meer over optimale verlichting op de werkplek.

Indeling in zones en aanvullende gebieden

Niet alleen het kantoor zelf en de verschillende lichtzones, maar alle ruimtes van het complex moeten op een aantrekkelijke en functionele manier worden verlicht. Onze lichtontwerpers storten zich vol overgave op uw kleine of grote verlichtingsproject. In een alomvattende zone-indeling bepalen zij welke zones ook buiten de eigenlijke werkplek speciale verlichtingseisen hebben.

Plafondverlichting ontvangstruimte

Entree

Bij de receptie is de verlichting enerzijds gericht op een goede eerste indruk met uitnodigend en niet-verblindend licht. Anderzijds houden we hierbij ook rekening met optimale visuele omstandigheden voor het personeel.

Gang

Functionele lampen zorgen voor optimale visuele omstandigheden in gangen. Gericht gebruik van accentverlichting zorgt voor afwisseling, bijvoorbeeld door op stijlvolle wijze de aandacht te richten op voorwerpen.

Plafondverlichting gang
Plafondverlichting vergaderzaal

Conferentiezaal

Gelijkmatig, helder licht heeft een representatief effect en is essentieel voor intensieve uitwisseling in de vergaderruimte. Indien accessoires zoals een beamer worden gebruikt, dan is dimbare verlichting onmisbaar.

Kantine

In tegenstelling tot de werkplekken raden we voor de kantine warmwitte, gezellige verlichting aan. Eten ziet er in dit licht ook aantrekkelijker uit.

Hanglampen cafetaria

Perfect lichtontwerp met inachtneming van economische aspecten

Daglicht optimaal benutten

Slimme zonweringen, zoals rolluiken en jaloezieën, regelen de inval van daglicht. Dit beperkt de warmteontwikkeling beperkt en vermijdt verblinding. Tegelijkertijd wordt het daglicht zo optimaal de ruimte in geleid.

Bedrijfskosten besparen

Intelligente aanwezigheidsmelders schakelen de verlichting op basis van aanwezigheid. Bovendien detecteren schemersensoren het invallende daglicht. Op die manier wordt het licht gedimd of geschakeld al naar gelang de behoefte.

Vereenvoudigd onderhoud

Een BUS-systeem voor het hele gebouw controleert voortdurend de werking van de lampen. Als er iets misgaat, dan kan er onmiddellijk ingegrepen worden. We raden ook aan om veiligheidsverlichting in het lichtontwerp te integreren.

Bildquelle: dguv

Contactformulier

Voor de gegevens die je via ons contactformulier verstuurt, geldt onze Privacyverklaring.