Winkelverlichting
ETALAGE- & WINKELVERLICHTING

Verkoopbevorderende winkelverlichting met een opvallend effect

Winkelverlichting maakt de goederen in de verkoopruimte echt aantrekkelijk, bijvoorbeeld in bakkerijen, kruidenierswinkels, maar ook in modewinkels of boekhandels. Licht richt de blik van de klant en laat het productassortiment van zijn beste kant zien. Om dit te bereiken moet winkelverlichting een hoge CRI-waarde van minstens Ra 80 hebben om het kleurenspectrum in kunstlicht perfect te reproduceren.


Waarom een lichtplanning nodig is

Voor winkelverlichting wordt altijd een competent verlichtingsontwerp aanbevolen. Dit houdt rekening met alle technische en locatiespecifieke omstandigheden om klanten uit te nodigen om te blijven hangen en goederen te benadrukken. De verlichtingsontwerpers weten ook hoe ze state-of-the-art verlichtingstechnologie perfect kunnen integreren in de winkelomgeving. Voorbeelden hiervan zijn krachtige, onderhoudsarme LED winkelverlichting of HCL sensoren die de helderheid en kleurtemperatuur automatisch aanpassen aan het verloop van de dag en zo het natuurlijke bioritme van mensen ondersteunen.

Waar moet je rekening mee houden als je verlichting plant?

Basisverlichting
Basisverlichting

De basisverlichting, die zorgt voor een gelijkmatige helderheid in de hele winkelruimte, omvat

 • plafondverlichting

 • inbouwspots

 • hanglampen

Accentverlichting
Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om specifieke productgebieden of individuele goederen nauwkeurig te verlichten, bijvoorbeeld de worst- en kaasvitrine of een displaygedeelte voor de huidige bestseller in een boekwinkel.

Dit aspect van winkelverlichting stuurt de waarneming van de bezoeker. Dit omvat

 • downlights

 • spots

 • inbouwspots

Etalageverlichting
Etalageverlichting

De etalage is meestal het eerste contactpunt met de klant en heeft een signaalwerking door een dynamisch spel van licht en schaduw. Winkelverlichting kan hier ook spelen met lichtkleuren:

Koele lichtkleuren >4.000 Kelvin stralen frisheid en dynamiek uit.

Warme lichtkleuren tot 3.000 Kelvin hebben een gezellig effect en zetten bijvoorbeeld de toon voor gebak in een banketbakkerij.

Railsystemen

Railsystemen

Railsystemen bieden flexibiliteit omdat de lampen overal op een rail kunnen worden geplaatst. Bij railsystemen wordt een algemeen onderscheid gemaakt tussen laagspannings- en hoogspanningssystemen. In het hoogspanningssysteem wordt verder onderscheid gemaakt tussen 1-fase rails en meerdere rails, bijvoorbeeld 3-fase rails.

Het verschil tussen 1-fase en meerdere fases is dat in het 1-fase systeem de lampen alleen samen kunnen worden in- of uitgeschakeld of gedimd. Dit systeem is meer gericht op de eindklant. Er worden enkel lampen van dezelfde fabrikant gebruikt.

3-fasensystemen bieden het voordeel dat je verschillende spots verschillend kunt schakelen en zo verschillende verlichting kunt creëren. Er kan hier sprake zijn van fabrikantoverschrijdende compatibiliteit, bijvoorbeeld met railsystemen van Arcchio.

Ontdek nu railsystemen

Technische aspecten

CRI/kleurweergave

Kleurweergave wordt gespecificeerd in Ra, gevolgd door het percentage van kleurweergave in vergelijking met natuurlijk daglicht. 100 procent kleurgetrouwheid wordt momenteel alleen bereikt met halogeenlampen, maar het licht van hoogwaardige LED-winkelverlichting ziet er al vanaf Ra 80 heel natuurlijk uit.

Waarden onder Ra 80 mogen niet worden gebruikt in winkelverlichting om onaantrekkelijke, valse kleuren van de producten te voorkomen, wat vooral relevant is in bijvoorbeeld de mode-industrie om teleurstelling bij klanten te voorkomen.

Lichtkleur

Een andere belangrijke factor voor de kwaliteit van het licht is de kleurtemperatuur of lichtkleur. Dit beïnvloedt hoe goederen en vooral levensmiddelen worden waargenomen. In dit geval is niet al het wit hetzelfde.

De kleurtemperatuur zorgt ervoor dat licht ofwel blauwachtig en dus koel lijkt of roodachtig en dus warmer.

Vooral in supermarkten worden lichte kleuren speciaal geselecteerd voor de verschillende voedingsmiddelen, bijvoorbeeld warmwit voor smakelijk vlees en knapperige broodjes. Het oog eet mee!

Supermarkt

Onze aanbevelingen

Wettelijke vereisten

Voor winkelverlichting moeten de wettelijke voorschriften worden nageleefd. De basislichtsterkte in de winkel moet bijvoorbeeld minstens 300 lux zijn, en zelfs 500 lux in de kassazone. Omwille van het comfort van de klant kunnen bepaalde zones de wettelijke normen natuurlijk overschrijden, bijvoorbeeld in boekhandels om het voor klanten gemakkelijker te maken om door literatuur te bladeren.

Goed licht vereist professioneel advies

Lichtplanning

Duurzaamheid

Bij LED winkelverlichting ligt de nadruk op ecologische en economische duurzaamheid:

 • Hoge energiebesparing dankzij lage wattages

 • Hoge helderheid dankzij beter lichtrendement van 100 lm/W

 • Zeer goede kleurweergave van ten minste Ra 80 tot Ra 90

 • Breed scala aan beschikbare lichtkleuren

 • Lange levensduur vanaf 50.000 bedrijfsuren

 • Geen IR- en UV-straling die de kwaliteit van de goederen aantast

Verlichtingsdesign van Lampen24 ondersteunt bedrijven op weg naar meer energie-efficiëntie en duurzaamheid door het gebruik van klimaatvriendelijke verlichting. De investering betaalt zich op verschillende manieren terug voor bedrijven: overheidsprogramma's stimuleren ook efficiënte binnen- en buitenverlichting met subsidies tot 50%.

Enkele referentieprojecten

Referentieproject
Referentieproject
Contactformulier

Voor de gegevens die je via ons contactformulier verstuurt, geldt onze Privacyverklaring.