Nog maar

10% vanaf €89 & 13% vanaf €149 op bijna alles

Tot -60% op alle categorieën

Standaard-batterijen

Filteren en sorteren
Filteren en sorteren 0
Sorteren Populariteit
Prijs
Toepassen
Merk
Zeewaterbestendig
Met zomer- en winterstand
In hoogte verstelbaar
Op batterijen
9 artikelen
Filter

Een batterij is een waar energiewonder

Ze is klein, handzaam en voorziet elektrische apparaten - zonder gebruik van een stopcontact - van voldoende energie: dat is de batterij. Hetzij in de garage, in de huishouding, de auto, bij het kamperen, bij sport of andere vrijetijdsbezigheden: zonder batterijen had u vaak in de knel gezeten. Een voorbeeld: wanneer u in het donker een zaklamp nodig hebt, hebt u ook een batterij nodig. En wanneer bij een picknick die goeie ouwe draagbare radio weer eens geluid moet geven, zijn ook daarvoor geschikte batterijen nodig. Deze voorbeelden maken wel het belangrijkste voordeel van de batterij voor haar gebruikers duidelijk: een grote mate van mobiliteit.

Accu of batterij?

Batterijen worden vaak in één adem genoemd met accumulatoren, die in het spraakgebruik gewoon accu's heten. Het verschil tussen een batterij en een accumulator zit echter hierin, dat een accu weer opgeladen kan worden en een batterij niet. Daarom wordt een batterij ook wel een "primaire batterij" en een accu een "secundaire batterij" genoemd. Batterijen worden energieleverancier door een chemisch proces dat daarbinnen plaatsvindt. Dat proces wordt veroorzaakt door een zogenaamde redoxreactie tussen een elektrolyt en twee elektroden.

Correcte afvoer van batterijen

Net zoals spaarlampen door hun gehalte aan kwikzilver niet tot het restafval horen, moeten ook batterijen deskundig worden afgevoerd. Want ook al zijn hedendaagse batterijen echte volhouders, toch komt er een keer een einde aan hun energie. Ook batterijen bevatten chemicaliën en mogen daarom niet zomaar bij het restafval gedumpt worden. In principe is iedere fabrikant en importeur verplicht batterijen terug te nemen. Er zijn bijvoorbeeld in de elektro-detailhandel vaak publiek toegankelijke verzamelbakken die de consument ter beschikking staan voor het inleveren van gebruikte batterijen.

Meer laten zien Minder laten zien