Tot wel 70% korting op meer dan 30.000 producten Nu besparen
Plafondlampen zorgen voor helderheid in elke ruimte. Daarom maakt een goede plafondlamp ook deel uit van de basisinventaris van de badkamer. Is dat alles? Nee. Naast de badkamer plafondlampen is er ook voor de badkamer een goed verlichtingsconcept, bestaande uit andere lichtbronnen. Voornamelijk bad- en spiegelverlichting is onmisbaar om uw haar te stylen, maar ook bij het opmaken, scheren en het indoen van uw contactlenzen.
Kort gezegd: op uw veiligheid! De woorden "natte cel" of "vochtige ruimte", die we vaak in de context van badkamers horen, zeggen waar het hier om gaat: om een levensgevaarlijke combinatie van elektriciteit en vocht.
Het loopt vaak uiteindelijk wel goed af, maar neem ons advies ter harte en laat de installatie uitsluitend door een elektricien uitvoeren. Zowel de juiste keuze van een optimaal tegen vocht beschermde lamp (zie hieronder) als een correcte, onberispelijke aansluiting zijn vereist om onbezorgd van uw nieuwe badkamerverlichting te kunnen genieten.
U doet er goed aan om de installatie van de badkamerplafondlampen (en andere badkamerverlichting) over te laten aan een elektricien. Hij is immers het beste op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften van DIN VDE 0100 deel 701. Wat daar in staat? Alles wat nodig is voor uw veiligheid in een vochtige ruimte.
Hiertoe wordt de badkamer onderverdeeld in beschermingszones. In de badkuip ligt u in zone 0. Hieraan grenst zone 1, waar het vrij nat wordt tijdens het spetteren en douchen. Dan volgen zones 2 en 3. Deze laatste zone ligt weliswaar op een afstandje van de vochtbron, maar de lampen worden daar nog steeds vochtig. Door waas, bijvoorbeeld.
Elke zone vereist een speciale IP-beschermingsklasse van de lampen. Dat is echter niet het enige dat telt. De bedrijfsspanning speelt ook een beslissende rol bij de vraag of deze al dan niet toegestaan is.
Beschermingszone 0: in douchebakken en badkuipen mogen uitsluitend lampen met een zeer lage veiligheidsspanning tot 12 volt en met minstens beschermingsklasse IPX7 gebruikt worden.
Beschermingszone 1: binnen de verticale grens van maximaal 2,25 m ten opzichte van het bad of de douche zijn uitsluitend lampen met een zeer lage veiligheidsspanning tot 12 volt toegestaan die beschermd zijn tegen waterstralen, d.w.z. minstens IPX5.
Beschermingszone 2: 60 cm naast beschermingszone 1 mogen uitsluitend lampen met beschermingsklasse IPX4 of hoger gebruikt worden.
Bovendien:
mogen transformatoren niet worden gebruikt in de beschermingszones 0 en 1.
mogen stopcontacten en schakelaars zich niet in beschermingszones 0, 1 en 2 bevinden.
Natuurlijk moet u ook in de badkamer kunnen genieten van het comfort van dimbaar licht! De vele veiligheidsvoorschriften in de badkamer maken dit waarschijnlijk wat lastiger. Dan komen wij in beeld met onze speciale badkamerplafondlampen waarbij het dimmen geïntegreerd is. U hebt geen externe dimmer nodig! We hebben het over badkamerplafondlampen met EasyDim-technologie.
Deze is vast in de lamp geïnstalleerd of u draait en EasyDim-lichtbron in de aanwezige badkamerplafondlamp. Klaar is Kees.
Dan kunt u meteen dimmen naar wens door twee keer op de normale lichtschakelaar te drukken. U stopt pas... als u het perfecte licht voor een ontspannend bad gevonden hebt. U vlijt zich neer in de badkuip en ontspant bij gedimd licht - kinderspel!
Trouwens: EasyDim is een LED-verlichtingstechnologie. Zo profiteert u ook nog eens van alle voordelen van deze verlichtingstechnologie:
lange levensduur - de lichtbron vervangen? Dat behoort tot het verleden.
Onmiddellijk 100% helderheid - wie wil er 's morgens in alle drukte in de badkamer wachten op het licht in de badkamer?
Energie besparen - en daarmee ook nog eens geld! Zonder dat u het allerbeste licht hoeft te missen.
Integendeel: fantastische lichtkwaliteit - qua lichtkleur, kleurweergave en homogeen licht.
Snelle en eenvoudige montage achteraf - u hebt een plafondlamp met fitting? Draai er een LED-lamp in.
De badkamer is niet bepaald een speeltuin voor designers. Veel te veel veiligheidsvoorschriften! De badkamer is ook veel te privé voor veel designlampen, die eigenlijk vooral in het oog willen springen. Desondanks: bij Lampen24.nl hebben we ook designlampen voor het badkamerplafond! Sommige merkfabrikanten hebben immers toch een fraaie plafondlamp voor de badkamer in het assortiment. Northern heeft bijvoorbeeld de IP44-lamp "Over Me". Mantra heeft de wolkvormige "EOS".
Hier vindt u alle designplafondlampen voor de badkamer in één overzicht.
Een goed en zeer populair alternatief zelfs! Spots zorgen voor een zeer opgeruimde, heldere badkamer. Met voldoende spots op de juiste plekken wordt de badkamer goed verlicht.
Uiteraard gelden alle veiligheidsvoorschriften ook voor inbouwspots. Schakel hiervoor uw elektricien in om alles soepel te laten verlopen. Voor de spots hebt u in elk geval een plafonduitgang en een holle ruimte nodig. Dit laatste biedt een verlaagd plafond waarin u een gat moet boren op basis van de afmetingen van de spots. Laat de elektricien de aansluiting maken en druk de lamp in het gat.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.