Bouwlampen zijn mobiele, heldere werklampen die op een productielocatie naar behoefte verplaatst kunnen worden. Dit is vooral van belang als er ter plaatse geen of te weinig permanent geïnstalleerde lichtbronnen zijn.
Ook bij verbouwingswerkzaamheden thuis of in de werkplaats zijn bouwlampen echter een relevante productiefactor. Alleen met voldoende licht op de juiste plaatsen kan er immers optimaal en veilig gewerkt worden.
Draagbaar
Draagbare bouwlampen met kabel zijn voorzien van een comfortabele draaggreep en kunnen stabiel opgesteld worden.
Met accu
LED-bouwlampen met accu en hybride modellen zijn mobieler, omdat deze geen stroomkabel nodig hebben. Dergelijke lampen bieden echter wellicht niet dezelfde helderheid.
Met statief
Bekabelde bouwlampen met statieven kunnen optimaal uitgelijnd worden, maar zijn mogelijk minder stabiel - bijv. bij sterke wind.
Besluit op basis van de situatie ter plaatse welke bouwlamp optimaal aan de eisen voldoet. Let in het bijzonder op de volgende kenmerken:
Helderheid: de lichtsterkte van een bouwlamp wordt uitgedrukt in lumen (lm). Bij halogeenlampen zijn lumen en watt aan elkaar te relateren. Bij LEDs is dit niet langer het geval, aangezien de lichtopbrengst - de verhouding van watt ten opzichte van lumen - van product tot product verschilt. Daarom is lumen de meest betrouwbare waarde. Bouwlampen hebben een lumensterkte van vier tot vijf cijfers.
Bescherming tegen vocht: bouwlampen hebben verschillende vochtbeschermingen. Voor gebruik buitenshuis moeten bouwlampen minimaal beschermingsgraad IP44 hebben.
Met kabel: bouwlampen hebben zeer uiteenlopende kabellengtes. Zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is voor de afstand tussen het beschikbare stopcontact en de plaats van de werkzaamheden.
Met accu: de bouwlamp moet voldoen aan de eisen van de bouwplaats voor wat betreft het aantal lumen en de levensduur van de accu. Vergeet dus ook zeker niet om een reserveaccu mee te nemen.
Gewicht: hoe lichter een bouwlamp is, des te mobieler deze te gebruiken is. De stabiliteit neemt echter af met het gewicht of zelfs bij het gebruik van een statief. Als er bijvoorbeeld kans is op harde wind, dan is een zwaarder bouwlamp zonder statief aan te bevelen.
Schokbestendigheid: schokbestendige uitvoeringen (met een hoge IK schokbestendigheidsgraad) verminderen de gevoeligheid voor schade. Dit is bijzonder relevant voor professionele bouwplaatsen met veel activiteit.
Extra's: bouwlampen worden vaak geleverd met aantrekkelijke extra functies. Zo zijn er bijvoorbeeld:
Modellen met powerbankfunctie
Lampen met extra stopcontacten
Producten met geïntegreerde luidsprekers
Zelfs met ongeveer 1000 lumen is het al mogelijk om in het donker te werken.
Een mobiele lamp met IK07 kan tegen een stootje als u er bijv. per ongeluk tegen aan loopt.
Een ingebouwde luidspreker met Bluetooth-functie vervangt de bouwradio.
Eén van de grootste voordelen van LEDs ten opzichte van halogeenlichtbronnen is de levensduur: bouwlampen met een halogeenlichtbron gaan ongeveer 2000 uur mee, terwijl LED-bouwlampen tot wel 50.000 uur meegaan.
Oorspronkelijk waren halogeenbouwlampen feller, maar met de verdere ontwikkeling van de LED-technologie is dit nu meer in evenwicht. Bovendien verbruiken LEDs aanzienlijk minder stroom en genereren deze minder warmte, waardoor het brandgevaar afneemt.
Brennenstuhl - al 60 jaar dé specialist voor stroomverdeling, maar ook voor speciale verlichting en slimme oplossingen.
Ledvance - voorheen bekend als Osram. Ledvance voldoet al 100 jaar aan de hoogste eisen op het gebied van verlichting en smarthome.
Ledino - al 30 jaar een gerenommeerde fabrikant van technische lampen voor professioneel en semi-professioneel gebruik.
Hebt u nog vragen over bouwlampen en werklampen met halogeen of LED? Of over het onderwerp licht en verlichting in het algemeen? Dan helpen onze experts u graag verder: naar het contactformulier.
De doorgestreepte prijzen komen overeen met de adviesprijs van de fabrikant.
Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en excl. verzendkosten.